Kambiyo senetlerinin rehnedilmesi - Güler, Ahmet Zahid (My University, 2023)
Poliçe, bono ve çekten oluşan kambiyo senetleri devir işlemine konu edilebileceği gibi sınırlı bir ayni hak niteliğindeki rehin hakkına da konu edilebilir. Para alacağı ihtiva eden kambiyo senetlerinin rehni, TMK kapsamında hak ve alacak rehni niteliğindedir. Bu bağlamda kambiyo senetlerinin rehni TMK’da düzenlenen hak ve alacak rehni ile kıymetli evrak hukuku hükümlerinin birlikte yorumlanması ve uygulanmasını gerektiren bir konudur. Çalışmamızın birinci bölümünde hak ve alacak rehni kapsamında kıymetli evrakın rehni ele alınmıştır. Rehin hakkının özellikleri, alacak rehninin hukuki niteliği ile ilkeler ve kıymetli evrakın rehni meseleleri TTK hükümleri ile karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde genel olarak ciro kavramı üzerinde durulmuş, poliçe ile bononun rehin cirosu yoluyla rehni ve kambiyo senetlerinin TİTRK kapsamında rehnedilmesi konusu ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise uygulamada sıklıkla kullanılan bir senet türü olan çekin rehni meselesi, öğreti ve yargıtay kararları ışığından ayrıntıları ile incelenmiştir. Ayrıca kambiyo senetlerinde özellik arz eden bazı durumlar ile tarafların hak ve yükümlülükleri de ayrıntıları ile ele alınmıştır.

Bills of exchange consisting of policies, bonds and checks may be subject to transfer or pledge as a limited real right. The pledge of bills of exchange containing money receivables is a pledge of rights and receivables within the scope of the TCC. In this context, the pledge of bills of exchange is an issue that requires the interpretation and application of the provisions of the pledge of rights and receivables regulated under the TCC and the provisions of the law on negotiable instruments. In the first part of our study, the pledge of negotiable instruments within the scope of pledge of rights and pledge of receivables is discussed. The characteristics of the right of pledge, the legal nature and principles of pledge of receivables and the pledge of negotiable instruments are analyzed in comparison with the provisions of the Turkish Commercial Code. In the second part of our study, the concept of endorsement in general is emphasized, and the pledge of policies and bills of exchange through pledge endorsement and the pledge of bills of exchange within the scope of the Law on Movable Pledge in Commercial Transactions are discussed. In the third part, the pledge of a check, which is a frequently used type of bill in practice, is examined in detail in the light of the doctrine and the decisions of the Court of Cassation. In addition, some specific situations in bills of exchange and the rights and obligations of the parties are also discussed in detail.
Keywords: Bills of exchange; Executions (Law); Hak ve alacak rehni; İcra-iflas hukuku; Kambiyo senetleri; Pledge endorsement; Pledge of rights and receivables; Rehin cirosu; Turkey; Türkiye