Eşya ve kazancın muhafaza altına alınması ve bunlara elkonulması, taşınmazlara hak ve alacaklara elkoyma (CMK. m. 123-128) - Ataç, Gafur (My University, 2009)
EŞYA VE KAZANCIN MUHAFAZA ALTINA ALINMASI VE BUNLARA ELKONULMASI, TAŞINMAZLARA HAK VE ALACAKLARA ELKOYMA (CMK. m. 123 – 128) Ceza Muhakemesinde elkoyma bir koruma tedbiridir, elkoyma, özellikleri ve ön şartları açısından diğer koruma tedbirleri ile aynıdır. Muhafaza altına alma ve müsadere kavramları elkoymadan farklı özellik taşımaktadırlar. Muhafaza altına alma ve müsadere kavramları başlangıç sebepleri ve sonuçları itibariyle elkoymadan farklı düzenlemelerdir. Elkoyma tarihsel gelişimi yönüyle incelendiğinde ise günümüzdeki uygulamaya yakın Carolina Ceza Kanununda ve Napolyon Ceza Muhakemesi Kanununda açıkça düzenlenmiştir. Elkoyma konusu tarihimizde 1879 tarihli Usul-ü Muhakemat-ı Cezaiye Kanunu Muvakkatı’nda düzenlenmiştir. Elkoyma kararını vermeye yetkili merci açısından, CMUK’tan farklı olarak yeni düzenleme olan CMK’da, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde zabıta memurlarının yerine kolluk amirine bu yetki verilmiştir. Elkoyma kararını vermek için gerekli olan şüphe, CMK’nın 116.maddesinde makul şüphe olarak kabul edilmiştir. Elkonulan eşyalar ise ispat aracı olarak yararlı görülen eşya ve eşya ile kazanç müsaderesine tabi mal varlığı değerleridir. Kanunda yapılan düzenlemede; devlet sırrının mahkemeye karşı gizli tutulamayacağı belirtilerek, demokratikleşme açısından önemli bir adım atılmıştır. Postada elkoyma açısından, suçun delillerini oluşturabilecek bütün posta gönderilerine elkonulabileceği kabul edilmiştir. CMK madde 128’de Taşınmaz Hak ve Alacaklara Elkoyma, 130.maddede Avukat Bürolarında Elkoyma ve 134.maddede Bilgisayarlarda Elkoyma yeni yapılan düzenlemelerdendir. Ayrıca Ceza Muhakemesi Kanununda arama ve elkoyma halinde, meydana gelen zararların tazmini konusu düzenlenmiştir.

KEEP UNDER PROTECTION GOODS, PROFITS AND THE SEIZURE OF THESE, THE SEIZURE OF REAL ESTATES RIGHTS AND RECEIVABLES (CMK. m. 123 – 128) Seizure is a protection measure in criminal procedure, the seizure in law sentencing is the same as the other prevention measures in point of preconditions and characteristics. The terms of preservation and confiscation in law sentencing are different then seizure. Preservation and confiscation are different then seizure with regard to reason and result. When the historical improvement of seizure researched, it is mentioned clearly similar to current law sentencing in the Carolina Law Sentencing and Napoleon Law Sentencing. In Turkish history, it is mentioned in Sentencing Law of 1879. This authorization is given to the chief of police task force instead of policemen, in new arranged CMK law, different then CMUK, in the event of sudden need with regard to authority who decides to seize. The recquired doubt to seize the goods is accepted at the 116th article of CMK as reasonable doubt. The seizable goods are the objects and values of objects and gain that can be useful to prove an event. With the new arrangement in law, an important step of democracy forwarded by accepting that official secrets cannot be hidden to the court. In point of seizing the mails, it is accepted that all mails that may be evidence to the crimes can be seized. Seizing the immovable possessions rights and receivables are mentioned in the article 128 of CMK, Seizing the goods in the officess of the lawyers in the article 130, and with the article 134 seizing in the computer is regulated. These are new regulations in CMK. Howewer the subject of costs that happened during search and seizure is regulated.
Keywords: Ceza Hukuku; Elkoyma; Hukuk_Kamu Hukuku; Taşınmazlar_Hukuk