Toplumsal mücadeleler içerisindeki rolleri bakımından sendikalar ve sivil toplum örgütleri - Çamur, Doğa (My University, 2008)
TOPLUMSAL MÜCADELELER İÇERİSİNDEKİ ROLLERİ BAKIMINDAN SENDİKALAR VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ 1970’li yıllarda ortaya çıkan kriz sonucunda, neoliberal politikalar ve küreselleşme söylemi ile sermayenin etkinlik alanı genişletilmeye çalışılmıştır. Sermayenin etkinlik alanı genişletilirken, bunun bir sonucu olarak da bir taraftan sendikalar güç kaybetmeye başlamış, diğer taraftan da özellikle 1990’lı yıllardan itibaren “sivil toplum” söylemi yükselişe geçmiş, dolayısıyla da Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu nedenle öncelikli olarak sendikal hareketin doğuşu ve tarihsel gelişimi ele alınmış, ardından da “sivil toplum” kavramının doğuşu ve geçirdiği değişiklikler aktarılmaya çalışılmıştır. Sendikal hareketlerin güç kaybetme nedenleri ve STÖ’lerin nasıl yükselen değer haline geldiği bu çalışmanın temel eksenini oluşturmaktadır. Sonuç olarak, uygulanan neoliberal politikalar ile sınıf olgusu gün geçtikçe geçersiz kılınmaya çalışılmakta ve sınıf mücadelesinin temel araçları olan sendikaların yerine sivil toplum örgütleri konularak -ya da sendikaların sivil toplum örgütleri haline getirilmesi ile- sınıftan kopuş giderek pekiştirilmektedir.

ROLES OF TRADE UNIONS AND NON GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS IN SOCIAL STRUGGLES After economic crisis of 1970s, capitalisms influence zone expanded through neoliberal policies and globalisation discourse. While influence zone of capitalism expanded, trade unions were losing their power and “civil society” discourse was gaining power which inevitably caused “Non-Governmental Organisations” to gain power as well. Because of this, at thesis, birth of Trade Unions and their historical importance taken into account at first. Then birth of “Civil Society” and transformations of this discourse’ meaning focussed on. Main theme of this piece of work is, causes of loss of power at Trade Union perspective and NGO’s visible popularity. As a conclusion it is seen that, with neoliberal policies and actions, facts based on class perspective tried to be covered and by powering Non-governmental Organizations instead of Trade Unions – which are main tools of class struggle – or by converting Trade Unions to NGO’s; emancipation from class idea realized.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Sendikalar; Sivil Toplum