Orhan Asena'nın tiyatrolarında iktidar ve güç mücadelesi - Bozkurt, Hatice Kübra (My University, 2021)
İktidar ve güç olgusu ve bu etkileşimden doğan mücadele unsuru; siyaset, felsefe, sosyoloji gibi sosyal bilim dallarının ana meselelerinden biri olurken aslında edebiyatta da kendine yer bulabilmektedir. Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu’nun önemli yazarlardan biri olan Orhan Asena, oyunlarında iktidar ve güç mücadelesine sıkça yer vermektedir. Asena’nın konuları itibariyle çeşitlilik arz eden tiyatro yapıtlarında ortak tema olarak iktidar ve güç mücadelesi baskın bir nitelik taşımaktadır. Yazarın tarihî, toplumsal, aktüel zaman ve gündelik konulardan doğup belli mahiyetler içinde iktidar ve güç mücadelesi temi altında buluşan tiyatro eserleri, bu tematik incelemeye uygunluk taşımaktadır. Özellikle siyaset bağlamı içinde olduğu kadar siyasi sınırlar dışında da iktidar ve güç mücadelesinin tiyatrolarda işlenmiş olması farklı bakış ve yorumlamalara imkân tanımaktadır. İktidar ve güç unsuruna yönelik şekillenen teorik ve tanımsal görüşlerin esasında hayatın bir izdüşümü olan edebiyata da sirayet edebileceği bu çalışmada saptanmıştır.

While the element of struggle arising from the phenomenon of power is one of the main issues of social sciences such as politics, philosophy, and sociology, it can also find a place in literature. Orhan Asena, one of the important writers of the Turkish Theater of the Republican Era, frequently gives place to the struggle of the power in his plays. Power and the struggle for power have a dominant quality as a common theme in Asena's theater works that vary in their subjects. The theater works of the writer, which originate from historical, social, actual time and daily issues and come together under the theme of power and struggle of power within certain qualities, are suitable for this thematic study. The fact that power and struggle for the power is carried out in theaters, especially within the context of politics as well as outside of political boundaries, allows for different perspectives and interpretations. In this study, it was determined that the theoretical and descriptive views shaped about the power and power factor can also affect the literature which is a projection of life.
Keywords: edebiyat; güç; History and criticism; iktidar; literature; mücadele; Orhan Asena; Orhan Asena, 1922-2001; power; struggle; Tarih ve eleştiri; Theater; Tiyatro; Turkey; Turkish literature; Türk edebiyatı; Türkiye