Örgüt yapısının, inovasyon ve örgüt kültürüne etkisi ve bir araştırma - Aydoğdu, Ali (My University, 2013)
ÖRGÜT YAPISININ, İNOVASYON VE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNE ETKİSİ VE BİR ARAŞTIRMA Araştırmanın amacı; örgüt yapısının, inovasyon ve örgüt kültürüne olan etkilerini anlamaya yöneliktir. Bu doğrultuda İstanbul Avrupa yakasında faaliyet gösteren çeşitli sektörlerdeki yöneticiler üzerinde bir araştırma gerçekleştirilerek örgüt yapısının, inovasyon ve örgüt kültürüne olan etkilerini belirlenmesi amaçlanmıştır. . Çalışma IV bölümden oluşmuştur. I. Bölümde örgüt ve örgüt yapısı, örgüt yapısının unsurları ve örgüt türleri hakkında bilgi verilmiştir. II. Bölümde inovasyonun tanımına, inovasyonun ilişkili olduğu kavramlara, türlerine ve inovasyon süreci hakkında bilgi verilmiştir. III. Bölümde kültürün tanımı ve önemi, örgüt kültürü ve literatürde geçen başlıca örgüt kültürü modelleri hakkında bilgi verilmiştir. IV. Bölümde ise araştırmaya yönelik bilgiler hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi seçilmiş olup, özel sektörde faaliyet gösteren 68 örgütte farklı pozisyonlarda yönetici olarak çalışan 162 kişiye ulaşılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programında faktör ve güvenirlilik analizlerine tabi tutulmuş, niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup durumunda, gruplar arası karşılaştırmalarında bağımsız örnekler testi kullanılmıştır. İkiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek yönlü Anova kullanılmıştır. Daha sonra korelasyon ve regresyon gibi istatistiklerle ne derece anlamlılık kazandıkları analiz edilmiştir.

THE EFFECT OF ORGANIZATIONAL STRUCTURE AN INNOVATION AND ORGANIZATIONAL CULTURE AND A RESEARCH The aim of the research is to find out the influences of the structure of organization on innovation and organization culture. The influences of the structure of organization on organization and organization culture is aimed to determine by making a research on managers who are active in different sectors on the European side of İstanbul. The research is composed of four parts. In part I, information about organization, components of the structure of the organization and the types of organization are given. In part II, information about the definition of innovation, the terms that are related to innovation, the types of innovation and the process of innovation are given. In part III, information about the definition of culture and its importance, organization culture and main organization culture models that are in literature are given. In part IV, information about this operational research is given. In the research, public survey technique is used to collect data. Accessible sample survey is chosen, 162 people, working in different positions as a manager in 68 organizations that are active in private sector companies on the European side of İstanbul, are reached. The collected data is put to factor and reliability analysis , when comparing quantitative data in two group situations and among the groups, idependent sample test is used. In more than two groups situations One Way Anova Test is used. Later, the degree of their taking on meaning is analized by using the statics as correlation and regression.
Keywords: İnovasyon (Yenileşme); Örgüt Kültürü; Örgüt Yapısı