Televizyon yayıncılığında yeni trendler : mobil yayıncılık - Altın, Abdullah (My University, 2021)
Analog dönemden başlayarak dijitale geçiş ve sonrasında da televizyon yapım içerikleri izleyicilere geleneksel (lineer) yayıncılık erişim modelleri olan karasal, kablo tv, uydu erişimi yöntemleri ve IP teknolojisine dayalı IPTV ile iletilmiştir. İnternet teknolojisinin etkisiyle yeni yayıncılık anlayışları gelişmiş, kablosuz erişim teknolojileri ile de televizyon yayıncılığında mobil yayıncılık kendine yer bulmuştur.Mobil Yayıncılık ile birlikte izleyici alışkanlıklarında da değişim yaşanmış, izleyiciler için 'istediğin zaman- istediğin yerden' (any time- any where) olarak ifade edilebilecek izleme alışkanlıkları oluşmuştur. İzleyiciler için, geleneksel lineer yayıncılık modelindeki bir yere, bir alıcı cihaza ve en önemlisi yayıncının belirlediği yayın akışı esaslı zamanlama modeline bağlı kalma zorunluluğu, mobil yayıncılık ile izleyicinin ve içeriğin belirleyici olduğu, yeni medya unsurları ile birlikte etkileşimli yayıncılığın genişleyerek merkezinde içerik olan bir anlayışa evrilmiştir.Geçiş döneminde geleneksel yayıncılık içeriklerinin ve isteğe bağlı içeriklerin (VOD) karma olarak hibrit yayıncılık anlayışı ile erişim imkanı veren OTT (Over The Top) gibi erişim yöntemleri izleyiciler için bir seçenek olabilmektedir. Akışlandırma (streaming) teknolojileri bu tür yayıncılıkta önemli bir işlevi yerine getirmektedir. İnternete dayalı yayıncılık ana omurga olarak bu teknolojiler üzerinden gitmektedir.Yeni nesil kablosuz erişim teknolojileri olan 5G Hücresel Ağ teknolojisi ve WiFi-6 olarak bilinen yeni nesil Kablosuz Yerel Alan Ağ teknolojilerindeki yenilikler, bu teknolojilerin aşamalı olarak yaygınlaşmasıyla birlikte mobil cihazlar için içeriğe erişimi kolaylaştırmış, hızlandırmış ve hizmet kalitesini artırmış olacaktır. Mobil kullanıcılar için kullanım maliyetlerinin zaman içerisinde düşmesi, mobil yayıncılığın ana omurga yayıncılık olması yönünde önemli bir engeli ortadan kaldıracaktır.Yapılan çalışmada, geleneksel ve ağırlıklı olarak mobil yayıncılık teknolojileri genel anlamda ortaya konulmuş, araştırma bölümünde izleyiciler ve yayıncılık sektöründeki uzmanlar açısından mobil yayıncılığa bakış, farkındalık ve beklentiler iki farklı araştırma yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışmanın yayıncılık üzerine eğitim alan öğrenciler, sektörde faaliyet gösteren profesyoneller, hatta yeni medya üzerinden kurumsal olmayan yayıncılar için gelecek döneme ilişkin katkılarda bulunacağı düşünülmektedir.

Starting from the analogue era, the transition to digital and then the television production contents were transmitted to the audience via traditional (linear) broadcasting access models such as terrestrial, cable TV, satellite access methods and IPTV based on IP technology. With the influence of internet technology, new broadcasting approaches have developed, and mobile broadcasting has found its place in television broadcasting with wireless access technologies.With Mobile Broadcasting, there has been a change in the habits of the viewers, and watching habits that can be expressed as 'any time-anywhere' have been formed for the audience. For the audience, the obligation to stick to a place in the traditional linear broadcasting model, a receiving device, and most importantly, the broadcast flow-based timing model determined by the broadcaster, has evolved into an understanding with content at the center of mobile broadcasting and interactive broadcasting, in which the audience and content are determinative, along with new media elements.In the transition period, access methods such as OTT (Over The Top), which allows access to traditional broadcast content and video-on-demand content (VOD) as a hybrid broadcasting approach, can be an option for viewers. Streaming technologies fulfill an important function in this type of broadcasting. Internet-based broadcasting is based on these technologies as the main backbone.New generation wireless access technologies such as 5G Cellular Network technology and new generation Wireless Local Area Network technologies known as WiFi-6 will facilitate and accelerate access to content for mobile devices and increase the quality of service with the gradual spread of these technologies. The decrease in usage costs for mobile users over time will remove an important obstacle for mobile broadcasting to be the main backbone broadcasting.In the study, traditional and predominantly mobile broadcasting technologies were revealed in general, and in the research section, the view, awareness and expectations of mobile broadcasting were evaluated by two different research methods in terms of viewers and experts in the broadcasting sector.It is thought that the study will contribute to the coming period for students studying on broadcasting, professionals operating in the sector, and even non-institutional broadcasters through new media.
Keywords: Akışlandırma (Streaming) Teknolojileri; Geleneksel (Linear) Yayıncılık; Hibrit Yayıncılık; Hybrid Broadcasting; Kablosuz Erişim Teknolojileri Mobile Broadcasting; Mobil iletişim; Mobil Yayıncılık; Mobile communication; OTT Television; OTT Yayıncılık; Streaming Technologies; Television broadcasting; Televizyon yayıncılığı; Traditional (Linear) Broadcasting; Wireless Technologies