Türkçe derslerinde resimlerin kullanımı ve öğrencilerin metinleri anlamalarına etkisi - Duran, Sadık (My University, 2006)
Türkçe Derslerinde Resimlerin Kullanımı ve Ögrencilerin Metinleri Anlamalarına Etkisi adlı bu arastırmada kullanılmakta olan Türkçe dersi kitaplarının resimlenmesi ve bu resimlerin Türkçe derslerinde kullanılabilirligine iliskin ögretmen görüsleri tespit edilmis ve irdelenmistir. Arastırmadaki veriler anket yoluyla elde edilmistir. Bu anket ilgili arastırmaların ve kaynakların taranması sonucu gelistirilmis uzman görüsüne basvurularak ankete son sekli verilmistir. Arastırmanın evrenini stanbul’da bulunan lkögretim Okullarının tamamında görev yapan Türkçe Ögretmenleri, örneklemini ise stanbul Anadolu yakası ilkögretim okulları ikinci kademede görev yapan Türkçe ve yabancı dil ögretmenleri olusturmustur. Arastırmadaki bulgular su sekilde ortaya çıkmıstır: Cinsiyet degiskeninin ders kitaplarının görsel tasarımını olumlu gören ifadeler üzerindeki etkisine bakıldıgında, kadınlara ait ortalama daha yüksek görünmektedir. Bu baglamda kadınlarının bu ifadelere daha olumsuz baktıgı kanısına varabiliriz. Cinsiyet degiskenine ait gruplar arası anlamlı fark bulunmamıstır. Pedagojik formasyon alan ya da almayan grupların yorumlamalarında fark olup olmadıgına baktıgımızda sadece “Fotografların Baskı Kalitesi” için verilen cevaplarda anlamlı fark bulunmustur. Mesleki kıdemin ders kitaplarının görsel tasarımını olumlu gören ifadeler üzerindeki etkisi için sadece birinci madde; “Ders Kitabı Kapagı Ögrencinin Estetik Ve Görsel Algıya Uygunlugu” noktasında degiskene ait gruplar arasında bir fark bulunmustur. Nitekim 16–20 yıl kıdemliler ile 21 yıl üzeri kıdemliler bu noktada oldukça zıt cevaplar vermislerdir. Ders kitaplarındaki resimlerin özentisiz ve estetik olmadıgı yönündeki görüse erkekler olumsuz yönde yaklasırken kadınların ortalaması görüslerinin olumlu yönde oldugunu göstermektedir. Yani bu yönüyle Türkçe dersi kitaplarını olumsuz görmektedirler. Ancak kitap resimlemesinin tek kisi tarafından yapılması ve bunun olumsuzluga neden oldugu yönündeki görüse her iki grupta olumsuz bakmıstır. Kronolojik örgülü metinlerin anlasılması, soyut kavramların somutlastırılması ve dil bilgisi konularının belletilmesinde resimlerin olumlu etkide bulunacagı görüsü desteklenmistir. Türkçe ögretmenligi mezunları görsel materyalleri daha islevsel bulurken, bu oranlar Fen Edebiyat Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarında düserek daha olumsuz bir görünüm sunmaktadır. Yurt dısında basılmıs dil egitimi kitaplarını görsel özellikleriyle olumlu gören görüsler desteklenmistir. Literatür taramasıyla gelinen noktada çagın bir gereksinimi olarak geleneksellesmis araç gereç ve yöntemlerin sorgulanması geregini hissediyoruz. Bu baglamda ders kitaplarının görsel bezemesi daha titiz yapılmalıdır. Ayrıca bu tür araç gereçlerin kullanımı ve olusturulması noktasında ögretmen ve ögretmen adaylarına egitim verilmesi geregi ortaya çıkmıstır.

This study is named as “Application of Pictures in Turkish Classes and Its Effect on Comprehension of The Texts by Students”. This search is based on teachers’ ideas about painting Turkish language books and useful of pictures in Turkish language classes. The data of research have been got by questionnaire. It is prepared after the search of literature about this subject and ideas of experienced researcher. The inferences of the research are as follows: By looking effect of sexuality on positive proposals about illustration of lesson books the median of woman ideas is higher. So we can say that women’s ideas are more negative about illustration of lesson books. When we look at ideas of groups that had been got pedagogic formation or not we can see an expressive difference about proposal on quality of photographs pres. The proposal “lesson books cover is illustrated as students esthetic and visual sensation” shows an expressive meaning; neither teachers who have 16-20 years seniority and over 21 years give opposite answers. The proposal “Pictures of lesson books are not esthetic and made careless” is supported by women but not by men. Also both women and men support proposal that say “making illustration of books by one person is a negative situation” It is supported that pictures are effective on chronological stories and understanding abstract texts to concrete. Also it is supported that pictures are effective on understanding grammar studies. At the point that we reached after this study, we must interrogate traditional material, methods and techniques. It is bounded that illustration of lesson books must be more sensitive. Also it is needed that teachers and candidate teachers must have an education about this kind of new and modern materials and their using.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim_Türk Dili; Resim_Okuduğunu Anlama