Duygusal istismara uğramış ergenlerin bazı kişilik özelliklerinin incelenmesi - Karaca, Neşe (My University, 2001)
Bu araştırmanın temel amacı; ergenlerin algıladıkları duygusal istismar ile bazı kişilik özellikleri (uyarlık, duyguları anlama, şefkat gösterme, kendini suçlama, ilgi görmeyi isteme, özerklik) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bunun için, ergenlerin algıladıkları duygusal istismar düzeyine ve kişilik özelliklerine bakılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Kocaeli ilinin Gebze ilçesinde bulunan Gebze Anadolu Lisesi, Sarkuysan Lisesi, Ahmet Parmaksızoğlu Ticaret Lisesi'ne devam eden 126 ergenden elde edilmiştir. Ergenlerin algıladıkları duygusal istismar düzeyini belirlemek için Anne-Baba / Genç İlişkileri Envanteri (Perception of Psychological Maltreatment Inventory for Adolescents), kişilik özelliklerini belirlemek için Edwards Kişisel Tercih Envanteri (Edward's Personal Preference Schedule) kullanılmıştır. Anne-Baba / Genç İlişkileri Envanteri puanları üç gruba bölünmüş ve üç farklı düzeyde algılanan duygusal istismar grupları oluşturulmuştur. Bu üç farklı düzeydeki algılanan duygusal istismar ile ergenlerin bazı kişilik özellikleri, yaş, kardeş sayısı, eğitim durumu, ailenin ekonomik düzeyi, bir boyutlu varyans analizi ile sınanmıştır. Cinsiyete göre, ergenlerin algıladıkları duygusal istismar puanları ortalamaları arasındaki farka t testi ile bakılmıştır. Ayrıca, ergenlerin algıladıkları duygusal istismar puanları ile kendini suçlama alt testi puanları arasındaki ilişkiyi sınamak için ise Pearson Çarpım Momentler Korelasyonu tekniğinden yararlanılmıştır. İstatistik işlemler sonucunda,ergenlerin anneden ve babadan algıladıkları duygusal istismar düzeyine göre, kendini suçlama puanları arasında; ayrıca annenin eğitim düzeyine göre ergenlerin anneden algıladıkları duygusal istismar puanları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Buna karşılık ergenlerin algıladıkları duygusal istismar ile,duyguları anlama, şefkat gösterme, ilgi görmeyi isteme ve özerklik puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca, yaş, cinsiyet, ekonomik durum, kardeş sayısı, babanın eğitim durumu gibi değişkenlerin ergenlerin anne ve babalarından algıladıkları duygusal istismar puanlarını etkilemediği bulunmuştur.

This study aimed to investigate the relationships between adolescents' perceived parental emotional maltreatment and some personality characteristics (emotions understanding, self-blaming, adaptation, showing tenderness, autonomy and wish to have an interest). By using correlational design for this study , the data was collected from 126 adolescents from Gebze Anadolu Lycee , Ahmet Parmaksızoğlu Ticaret Lycee which were located in Gebze, Kocaeli 2 measurement scales were used here: Perception of Psychological Maltreatment Inventory for Adolescents (POPMIFA) for perceived emotional maltreatment level and Edward's Personal Preference Schedule for personality characteristics. Perception of Psychological Maltreatment Inventory for Adolescents (POPMIFA), scores were separated into 3 groups and 3 different levels perceived emotional maltreatment groups were formed , which were then tested with some personality characteristics, age, number of brothers or sisters, education and economic status by using one-way ANOVA. For the relationship between sex and perceived emotional maltreatment scores t-test, and for the relationship between perceived emotional maltreatment and self-blaming scores Pearson's Product Moment Correlation were used according to results, there were significant differences between self-blaming and perceived parental emotional maltreatment and between the education level of mother and perceived emotional maltreatment from mother. In contrast, no significant difference between perceived emotional maltreatment of adolescents and their characteristics such as understanding emotions, showing tenderness, wish to have an interest and autonomy were found. This study also showed that, perceived parental maltreatment of adolescents was not affected by their age, sex, number of brothers or sisters, economic status and the education level of their fathers.
Keywords: EĞİTİM PSİKOLOJİSİ; Ergenlik Psikolojisi; Gelişim psikolojisi; Genç yetişkin psikolojisi; Psikoloji