Translation into Turkish of the expanded version of theBrief Infant Sleep Questionnaireand its application to infants - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Bebeklik dönemi uyku sorunları pediatristlerin en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Bebek Kısa Uyku Anketi nin genişletilmiş hali, erken çocukluk döneminde uyku ortamı ve uyku sorunlarını değerlendirmek için Sadeh tarafından geliştirilen bir ankettir. Bu çalışmada, bu anket Türkçeye çevrilmiş ve bebeklerde uyku ortamı ve uyku sorunlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Sadehin onayı alındıktan sonra çeviri başladı. Anketin son hali 121 bebekte uygulanarak değerlendirildi. Bulgular : Bebeklerin %11,6sının ebeveynleri bebeklerinin uykusunu çok ciddi bir sorun olarak algılarken, %22,3ü küçük bir sorun olduğunu, %66,1inin ise uyku sorunu olmadığını düşündüğü görüldü. Kötü uyku kriterine göre %32,2 (39) bebek kötü uyuyan olarak kabul edildi. Lojistik regresyon analizine göre ebeveynin yatağında uyuma kötü uyku ile ilişkili bulundu. Bebeğin uyku sorunuyla ilgili annelerin algısı Sadeh tarafından ileri sürülen uyku sorunu kriterleriyle ilişkili bulundu. Sonuç: Test sonuçları, anketin Türkçe çevirisinin erken çocukluk döneminde uyku ortamı ve uyku sorunlarını değerlendirmede kabul edilebilir ve anlaşılabilir olduğu konusunda ön kanıtlar sağlamıştır.

Objective: Infant sleep problems are among the most common problems presented to pediatricians. The expanded version of the Brief Infant Sleep Questionnaire is a questionnaire developed by Sadeh for assessing sleep problems and their causes in early childhood. We have translated this questionnaire and assessed sleep problems and their causes among infants. Patients and Methods: The translation process was undertaken with the consent of the author. The final translated questionnaire was evaluated using a sample of 121 infants. Results: The parents of 11.6% of the infants considered their infants sleep to be a very serious problem, 22.3% had a small problem, and 66.1% had no problem at all. According to the poor sleeper criteria suggested by Sadeh, 32.2% (39) infants were considered as poor sleepers. In a logistic regression analysis sleeping in the parent s bed was associated with sleeping poorly. The mother s perception of the infant s sleep as a problem correlated with infant s sleep problem criteria suggested by Sadeh. Conclusion: Test results provide preliminary evidence that the Turkish translation is acceptable and understandable for assessing sleep problems during early childhood.
Genişletilmiş Bebek Kısa Uyku Anketi nin Türkçe ye çevirisi ve bebeklerde uygulanması
Keywords: Genel ve Dahili Tıp