Türkiye’de Metal Sektöründe Meydana Gelen İş Kazalarının Analizi - GÜLLÜOĞLU, ARİF NİHAT (My University, 2019)
Metal sektörü dünyada olduğu kadar ülkemizde de önemli bir sektör konumundadır. Üstün özellikleri nedeniyle, teknolojik gelişmelere bağlı olarak kullanım alanları hızla yaygınlaşan metaller endüstride geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bütün sanayilerin lokomotifi niteliğinde olan metal sektörü, barındırdığı iş gücü ve ekonomik büyüklüğü bakımından Türkiye’nin en önemli sanayi kolu durumundadır. Günümüzde her alanda yaşanan hızlı değişim ile üretim ve rekabet artmakta, iş kazaları sonucu çalışanların sağlığına ve iş güvenliğine yönelik tehlikelerde çoğalmaktadır. Ülkemizde yaşanan iş kazaları sayısı bakımından metal sanayi iş kazası yoğunluğunun en yüksek olduğu sektördür. Bu çalışmada 2007-2016 yılları arasında Türkiye genelinde meydana gelen iş kazaları ile metal sektöründe yaşanan kazalara ait veriler incelenerek analiz edilmiştir. Ayrıca, Türkiye metal sektörü iş kazaları verileri Avrupa birliği üye ülkeleri ile karşılaştırılmıştır.

Metal sector is an important sector in our country as well as in the world. Due to their superior properties, the use of metals which are rapidly spreading due to technological developments has a wide application area in industry. Metals sector, which are the locomotive of the whole industry, which is keeping in the case of the labor force and economic size in terms of Turkey’s most important industries. Today, with the rapid change experienced in every field, production and competition increase, and as a result of occupational accidents, and the risks to the health of workers and work safety are increasing. In terms of the number of occupational accidents in our country, metal industry is the sector with the highest occupational accident intensity. In this study, between the years 2007-2016 were analyzed by examining the data on occupational accidents in Turkey and in the metal industry. Besides, Turkey metal sector accidents at work were compared with data from member countries of the European Union.
Analysis of Work Accidents Caused in the Metal Sector in Turkey
Keywords: Çevre Bilimleri; Mühendislik, Makine; İktisat; İşletme