Yeni Medyada Çocukluk Halleri: Youtuber, Influencer veya Ücretsiz Aile İşçisi - NARMANLIOĞLU, HALDUN (My University, 2023)
Medya ve aile konusu çok boyutlu, çok katmanlı, çok problemli bir araştırma alanıdır. Bu alana dair akademik ilginin de çok yüksek seviyede olduğu söylenebilir. Literatüre bakıldığında sosyoloji, pedagoji, hukuk, iletişim, sosyal psikoloji gibi birçok disiplinin ve bunlarla ilişkili alt disiplinlerin medya ve aile konusunu araştırdığı ve anlamaya çalıştığı görülmektedir. Dolayısıyla karşımızda multidisipliner bir çalışma alanı bulunmaktadır. Örneğin sadece Youtube ve çocuk çerçevesinde yapılan araştırmalarda çocuklar Youtuber olarak da tanımlanabilmektedir, influencer olarak da. Kullanılan teorik çerçeveye göre çocuk ücretsiz aile işçisi olarak da tanımlanabilmektedir. Bu çalışmada bir literatür okumasıyla medya ve çocuk konusunu anlamak için sahip olunan bu kavramsal ve teorik bolluğa rağmen neden bütüncül çözüm önerilerinin açığa çıkmadığı tartışılacaktır. Bir çözüm önerisi olarak çocuğun medya ile olan ilişkisini anlayabilmek için farklı akademik çabaların bir araya getirileceği multidisipliner çalışmalara önem verilmesi gerektiği belirtilecektir.

The subject of media and family is a multidimensional, multilayered and problematic field of research. It can be claimed that academic interest in this field is at a very high level. When we look at the literature, it is seen that many disciplines such as sociology, pedagogy, law, communication, social psychology and related sub-disciplines make research and try to understand the issue of media and family. Therefore, we have a multidisciplinary field of study. For example, in research conducted only within the framework of Youtube and children, children can be defined both as Youtubers or as influencers. According to the theoretical framework used, a child can also be defined as an unpaid family worker. In this study, for the purpose of understanding the media and child issue, it will be discussed with literature review why holistic proposals are not revealed despite the abundance of the conceptual and theoretical framework. As a solution proposal, it will be specified that multidisciplinary studies that will bring together different academic efforts should be given importance in order to understand the relationship of the child with the media.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Çocuk; Aile; Medya; İnternet; Youtube; Child; Family; Media; Internet