Üniversite öğrencilerinin toplumsal ilgileri, bilişsel çarpıtmaları ve ilk anıları - Erginsoy, Devrim (My University, 2010)
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMSAL İLGİLERİ, BİLİŞSEL ÇARPITMALARI VE İLK ANILARI Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının toplumsal ilgi düzeyleri ile bilişsel çarpıtmaları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bir diğer amaç ise toplumsal ilgi düzeyi ve bilişsel çarpıtmaların alt boyutları olan Zihin Okuma, Gerçekçi Olmayan İlişki Beklentisi ve Yakınlıktan Kaçınma düzeylerinin katılımcıların yaşantılarına dair ilk hatırladıkları anılara göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Bu amaçla katılımcıların toplumsal ilgi düzeyleri; Zihin Okuma, Gerçekçi Olmayan İlişki Beklentisi ve Yakınlıktan Kaçınma bilişsel çarpıtmaları, ilk anılar ve çeşitli bağımsız değişkenler (cinsiyet, yaş, doğum sırası, anne-baba eğitim durumu, yaşamın ilk 8 yılının geçirildiği bölge) açısından incelenmiştir. İlişkisel tarama modelindeki bu araştırma Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinin ve İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerinde öğrenim gören her sınıf düzeyinden toplam 500 katılımcıdan oluşmuştur. Elde edilen verilerden araştırmanın amacına uymayan 220’si değerlendirilmeye alınmamış geriye kalan 178’i kız ve 152’si erkek olmak üzere toplam 330 öğretmen adayı araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Araştırmada, öğretmen adaylarının Toplumsal ilgilerine ilişkin veriler “Toplumsal İlgi Ölçeği”, Bilişsel Çarpıtmalara ilişkin veriler “Bilişsel Çarpıtma Ölçeği” ve İlk Anılara ilişkin veriler ise Manaster ve Perryman İlk Anılar Ölçeği ile toplanmıştır. Öğretmen adaylarının cinsiyet, doğum sırası, anne-baba eğitim durumu, yaşamın ilk 8 yılının geçirildiği bölgeye ilişkin verilerin toplanması için ise araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon tekniği, Sperman Sıra Farkları Korelasyon (rho) tekniği, Bağımsız Grup t Testi, Ki- Kare, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U Analiz teknikleri kullanılmıştır. Veriler SPSS 16 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, öğretmen adaylarının “toplumsal ilgi düzeyleriyle Yakınlıktan Kaçınma düzeyleri” arasında negatif yönde, “toplumsal ilgi ve Zihin Okuma ve Gerçekçi Olmayan İlişki Beklentisi” arasında pozitif yönde bir ilişki olduğunu göstermiştir. Toplumsal İlgi düzeyinin cinsiyete, anne-baba eğitim düzeyine, yaşa, yaşamını geçirdiği bölgeye ve doğum sırasına göre farklılaşıp farklaşmadığının incelenmesi için yapılan analizlerde ise anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Anlamlı bulunan diğer sonuçlar ise Yakınlıktan Kaçınma düzeyinin kızlara oranla erkeklerde daha yüksek olduğudur . Diğer değişkenlerle anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Analizlerde 3 İlk anı (ER) değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırmada ilk anılar tablolaştırılırken bilgi karmaşasına sebep olmamak için sadece anlamlı bulunan ilk anı parçaları yorumlanmış, sonuçların tümü ise araştırmanın ekler bölümünde verilmiştir. Toplumsal ilgi ve İlk Anılar (Early Recollection) arasında yapılan istatistiksel değerlendirmelerin sonucunda “anne”, “aileden olmayan kişiler”, olaya ait “ses” kalıntılarının, “nötr duyguların” olması toplumsal ilgi düzeyinde negatif yönde farklılıklar oluştururken; “grupla” yaşanan deneyimler, başkalarına yardım etme isteği diğer bir deyişle “cömertlik” yaşantıları ve “korku” yaşantılarının varlığı da pozitif yönde farklılıklar oluşturmaktadır. İlk anılarla çalışmanın diğer değişkenleri arasında yapılan analiz sonuçları araştırma içinde verilmiştir. Son olarak, araştırma bulguları çerçevesinde elde edilen sonuçlar daha önce yapılmış olan çalışmalarla birlikte yorumlanmış ve yine bu bulgular ışığında önerilerde bulunulmuştur. Sosyal İlgi, Toplumsal İlgi, Bilişsel Çarpıtmalar, İlk Anılar, Alfred Adler.

SOCIAL INTERESTIG, COGNITIVE DISTORTION AND EARLY RECOLLECTION OF UNIVERSITY STUDENT’S The purpose of this research is to examine the relationship between teacher candidates’ level of social interest and cognitive distortion. Another aim of this study is to determine the differentiation of the levels of social interest with the subdomains of cognitive distortions which are Memory Reading, Unrealistic Relationship Expectations, and Avoidance of Relationship according to their early recollections of life. The level of social interests was examined in terms of Memory Reading, Unrealistic Relationship Expectations, and Avoidance of Relationship, cognitive distortion, early recollections, and independent variables such as gender, birth order, parents education level and location of the individual’s first 8 years in life. A relational survey has been chosen for this research. As a sample group, approximately 500 collage students in different teaching program were selected from the Marmara University Atatürk Department of Education and Ibrahim Cecen University Department of Education. After collecting data 220 participants’ data which were found unrelated to the research purpose were eliminated. The total of 330 participants includes 178 female and 152 male teacher candidates constitute the research population. In this study Social Interest Scale, Cognitive Distortion Scale, and Manaster ve Perryman Early Recollection Scale were used to collect the data. Personel Information Form which is developed by the researcher is used to collect the information about the gender, birth order, parent education level, and the place where the person lived the first 8 years of his/ her life after birth. For analyzing the data, Pearson Correlation, Sperman Rho, Independent T-test, Chi-Square Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U techniques were used. Researcher used SPSS 16 program to analyze the research results. As results of this research there is a negative relationship between Social Interest and Interpersonal Rejection, on the other hand, Social Interest has a positive significant correlation with Mind Reading, and Unrealistic Relationship Expectations. After analyzing the results there were no significant differences between Social Interest and gender, birth order, parent education level, and the place where the person lived the first 8 years of life after birth. After analyzing the results to determine the differentiation between the subdomains of Cognitive Distortion, and independent variables such as gender, age, birth order, parents education level and location of the individual’s first 8 years in life, there is a significant difference between gender and interpersonal rejection, in that male participants have higher level of interpersonal rejection than female participants have. However there were not significant differences with other independent variables. The first 3 ER were taken into consideration to analyze the results but during interpretation only significant ER’s were showed in the tables. The result of statistical assessment of Social Interest and ER indicated that while there were negative differences between mother, non-family members, auditory (attention given to descibing volume, quality of sound, or someting heard), neutral (no indication of affect in the ER, there is positive differences between, group (references to a group or group of people), givingness (the willingness of help for others) and fear or anxiety provoking. The rest of the findings are in the research study. Finally, the results were discussed and interpreted by using the related previous studies’ results, and in the light of the results some suggestions were offered. Key words: Social Interesting, Cognitive Distortion, Early Recollection, Alfred Adler.
Keywords: Psikoloji, Öğrencilerde; Rehberlik_Üniversiteler ve Yüksekokullar