Türk sigorta sektöründe faaliyet gösteren hayat dışı sigorta şirketlerinin sermaye yapısını etkileyen faktörlerin panel veri analizi ile incelenmesi - Durgut, İlker (My University, 2022)
TÜRK SİGORTA SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN HAYAT DIŞI SİGORTA ŞİRKETLERİNİN SERMAYE YAPISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN PANEL VERİ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ Sigortacılık sektörünün finansal piyasaların en önemli bileşenlerinden birisi olduğu söylenebilir. Sektör fon yaratabilme kabiliyeti nedeniyle, ülke ekonomilerinin vazgeçilmez unsurlarından birisidir. Sigorta şirketleri sigortalılardan almış oldukları primleri, yatırımları yönlendirerek hem kar elde etmektedirler hem de ekonomik sisteme katkıda bulunmaktadırlar. Dolayısıyla sigorta şirketlerinin finansal ve sermaye yapısının güçlü olması, sigortalılar ve ülke ekonomileri için önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra sigorta şirketleri, karşılaşabilecekleri ekonomik ve mali sorunlara karşı kendilerini hazır tutmaları gerekmektedir. Bu durumun yanı sıra sigortalılara karşı yükümlülüklerini yerine getiremeyen bir sigorta şirketi, sigortalıların sigortacılık faaliyetlerine bakış açılarını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca bu durum diğer sigorta şirketlerinin faaliyetlerine zarar verebilecektir. Bu noktadan hareketle sigorta şirketlerinin sermaye yapısı analiz etmek, sermaye yapısını etkileyen faktörleri incelemek sigorta şirketlerinin borçlanma davranışlarını anlamaya yardımcı olabilir. Ulusal ve uluslararası literatürde sigorta türlerinin ayrımları incelendiğinde, en sık kullanılan ayrımın hayat sigortaları ve hayat dışı sigortalar sınıflandırması olduğu gözlemlenmektedir. Türk sigorta sektörünün büyüklüğü incelendiğinde ise hayat dışı sigortaların toplam sektör içerisinde yaklaşık %85’lik bir paya sahip olduğu söylenebilir. Bu kapsamda çalışmanın amacının ülkemizde faaliyet gösteren hayat dışı sigorta şirketlerinin sermaye yapısını etkileyen faktörleri tespit etmek olduğu ifade edilebilir. Çalışmanın veri seti çeyreklik dönemler halinde 2009-2020 yılları arasını kapsamaktadır. Verilerin analizi Stata 16.0 ve Gauss programları yardımıyla panel veri analizi yöntemiyle yapılmıştır. Sigorta şirketlerinin sermaye yapısını temsilen bağımlı değişken olarak kaldıraç oranları kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler ise işletme büyüklüğü, büyüme fırsatı, karlılık, işletme riski, faaliyet giderleri oranı, hasar / prim oranı ve konservasyon oranı olarak sayılabilir. Elde edilen sonuçlar sermaye yapısı teorileri ile eşleştirilerek, literatürdeki çalışmalar ile karşılaştırılmıştır.

ANALYSIS OF FACTORS AFFECTING CAPITAL STRUCTURE OF NON-LIFE INSURANCE COMPANIES OPERATING IN TURKISH INSURANCE SECTOR WITH PANEL DATA ANALYSIS It can be said that the insurance sector is one of the most important components of financial markets. Due to its ability to generate funds, the sector is one of the indispensable elements of country's economies. Insurance companies both make profits and contribute to the economic system by directing investments which they receive the premiums from insured. Therefore, strong financial and capital structure of insurance companies is important for insured and the country's economy. In addition, insurance companies need to keep themselves ready for economic and financial problems which they may encounter in the future. Likewise, an insurance company that can not fulfill its obligations to insured, it may adversely affect insured's perspective on insurance activities. Moreover, this situation may harm the activities of other insurance companies. From this point of view, analyzing the capital structure of insurance companies and examining factors affecting capital structure can help to understand borrowing behavior of insurance companies. When distinctions of insurance types in the national and international literature are examined, it is observed that the most frequently used distinction is classification of life insurance and non-life insurance. When size of the Turkish insurance sector is examined, it can be said that non-life insurance has a share of approximately 85% in total sector. In this context, it can be stated that aim of the study is to determine the factors affecting the capital structure of non-life insurance companies operating in our country. The data set of the study covers the years 2009-2020 in quarterly terms. The analysis of data was made with the help of Stata 16.0 and Gauss programs, using panel data analysis method. Leverage ratios were used as dependent variable to represent capital structure of insurance companies. Independent variables can be counted as firm size, growth opportunity, profitability, operating risk, operating expenses ratio, loss/ premium ratio and retention ratio. The results obtained were matched with the capital structure theories and compared with studies in the literature.
Keywords: Capital Structure; Insurance; Insurance companies; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi Insurance; Sermaye Yapısı; Sigorta; Sigorta şirketleri; Sigortacılık; Turkey; Türkiye