Webquest destekli stem eğitiminin akademik başarıya etkisi ve zekâ türleri ile öğrenme stilleri arasındaki ilişki - Onsekizoğlu, Ali Sefa (My University, 2018)
Ülkemizin STEM eğitimi için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmış doğrudan bir eylem planı bulunmamakla birlikte 2015-2019 Stratejik Planında STEM’in güçlendirilmesine yönelik amaçlar bulunmaktadır. STEM eğitimiyle ilgili Avrupa Okul Ağı tarafından yürütülen Scientix projesine Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 2014 yılından itibaren ulusal destek noktası olarak dâhil olmuştur. Bu eylemlere rağmen STEM eğitiminin ülkemizdeki eğitim sistemine entegrasyonu tam anlamıyla sağlandığı söylenemez. Ülkemiz eğitim camiasında STEM denilince akla robotik ve kodlama gelmekte, öğenin ana bileşeni olan fen göz ardı edilmektedir.Web ve Quest kelimelerinin bir araya gelmesiyle terimleşen webquest, Türkçe de “ağ araştırması” ve “web macerası” gibi kavramlarla karşılık bulmuştur. Bu sistem öğrencilerin aktif öğrenmeleri üzerine kurulu, aktif öğrenmeyi sağlayıcı uygulamaları içermektedir. Bu uygulamalar ile öğrenci internet aracılığıyla ulaşabileceği bilgi kaynaklarından birinci elden bilgi edinebilmekte ve bu şekilde araştırma inceleme yapabilmektedir. Webquest çeşitli araştırmalara konu olmakla beraber fen öğretiminde uygulamaları alan yazında yeterli görülmemektedir.Alan yazın incelendiğinde STEM ve webquest yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı araştırmaya rastlanmamıştır. Bu çerçevede bu araştırmada iki öğretim yaklaşımının entegrasyonunun yapıldığı ilk çalışma olma özelliğini taşımaktadır. Araştırmamızda, öğrencilere uygulanan çoklu zekâ ölçeği ve öğrenme stilleri ölçeği sonuçları ile webquest ve STEM bütünleşik eğitimi sonucu öğrenciler tarafından oluşturulan tasarımların ilişkisi ve webquest ve STEM bütünleşik eğitiminin akademik başarıya etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu eğitimin öğrencilerin kavramsal anlamalarına ve becerilerine olan etkilerini belirlemek ve öğrencilerin öğrenme stilleri ve zekâ türlerinin öğretim tasarımının etkisi ile olan ilişkisi çalışmanın hedeflerini oluşturmaktadır. Araştırma 2017-2018 eğitim-öğretim yılı İstanbul’da bulunan bir devlet lisesinin 11. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada eş zamanlı nicel ve nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Araştırma deseni olarak; nicel araştırma yöntemlerinden korelasyon ve nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması kullanılmıştır. Öğrencilerden görsel uzamsal, mantık matematiksel, kişilerarası zekâ ve işbirlikli, rekabetçi öğrenme stilleri puanları dikkate alınarak 5’er kişilik 3 grup oluşturulmuştur. 1. gruptan 3. gruba puanların azalmasına dikkat edilerek gruplar belirlenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda elde edilen veriler SPSS 21 paket analiz edilmiştir. Araştırma öncesinde ve sonunda uygulanan başarı sorularının kavramsal öğrenmeye etkisi ideografik analiz yapılarak incelenmiştir. Tasarımların değerlendirmesi; model geliştirme rubriği, sunum rubriği ve öz değerlendirme rubriği ile yapılmıştır.Öğrencilerin bilimsel bilgiye ulaşabilmesi için, webquest öğrenme temelinde grupların yapacakları 3 tasarım için, web siteleri hazırlanmıştır. Bu web sitelerine ek olarak, öğrencilere yapacakları her tasarım için örnek tasarım defteri hazırlanmıştır. Beş gün üzerinden yapacakları tüm eylemler, yapacakları tasarımın çizimi için taslak kâğıdı, bu defterde bulunmaktadır. Her tasarımda öğrencilerin bir mühendis rolüne bürünmeleri istenmiş ve mühendislik bölümleri ile ilgili bilgiler oluşturulan web sitesinde verilmiştir. Gruplar süpürge, buzdolabı ve elektroliz tasarımları yapmış ve her grup her hafta farklı tasarım yapmıştır. Böylelikle hem ters mentöring hem akran eğitiminin nasıl gerçekleştiği izlenmiştir.Sonuçlar incelendiğinde STEM ve webquest bütünleşik eğitiminin kimya öğretiminde akademik başarıyı arttırdığına ve kavramsal öğrenmeyi sağladığına dair verilere ulaşılmıştır. Bu eğitim sayesinde öğrencilerin kavram yanılgılarının giderildiği, kimya dersi konularına karşı olumlu tutum geliştirildiği söylenebilir. İncelenen zekâ türlerinin ve öğrenme stillerinin STEM tasarımı oluşturma süreçlerinde etkili olduğu görülmüştür. Her hafta her grubun farklı tasarım yapması akran öğretiminin etkin kullanılmasına neden olmuştur. Akran öğretimi sayesinde tasarımların geliştirilmesi öğrenciler açısından kolaylaşmıştır. Eğitimin webquestle desteklenmesi sayesinde tasarım oluşturma sürecine daha fazla zaman ayrılmış, araştırmacı mentör olarak öğrencilere katkıda bulunmuştur. Etkinlikler aşamasında danışman öğrencilerden etkilenerek süreç içerisinde STEM disiplinlerine girişimcilik boyutunu da eklemiş ve bu durum çalışmamızda ters mentöring olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışma sonucunda öğrencilere STEM, webquest hakkında görüşleri sorulmuş, öğrencilerin STEM eğitimini diğer derslerde de uygulamayı istediklerini, webquestin ise araştırarak öğrenmelerini sağladığından dolayı sorumluluklarını arttırdığını belirtmişlerdir.

While there is no direct action plan prepared by the Ministry of National Education for STEM education of our country, there are purposes to strengthen STEM in the 2015-2019 Strategic Plan. The General Directorate of Innovation and Education Technologies in the Scientix project conducted by the European School Network on STEM education has been included as a national support point since 2014. In spite of all this mobility, it cannot be said that STEM education fully provided integration with the education system in our country. The term STEM refers to robotics and coding, and the main component science is ignored.WebQuest, which is termed as a combination of Web and Quest words, finds in Turkish the concepts of network research and web adventure. It is a system based on active learning activities of learners, with active learning provider applications. With these applications, students can get information from the information sources that can be reached through the internet and can conduct research and analysis in this way.When investigating the area literature, we did not find a combination of STEM and WebQuest approaches. This framework is the first study to integrate the two teaching approaches in this research. This research was among the objectives of the study to determine the students' conceptual understandings and their effects on their skills. The relationship between learning styles of learners and the effect of instructional design on intelligence types was also investigated. The research was carried out with the 11th grade students of a state high school in Istanbul in 2017-2018 academic year. Simultaneous quantitative and qualitative research methods and techniques were used in the research. In research design; correlation from quantitative research methods and action research from qualitative research methods were used. Three groups of five persons were formed by considering the students' visual spatial, logical mathematical, interpersonal intelligence and cooperative, competitive learning style scores. The groups were determined by paying attention to the reduction of the correct score of the 3rd group from the 1st group. Quantitative data of the study were analyzed with SPSS 21 packet program. Ideographic analysis of the success questions applied before and after the research was made. Evaluation of designs made by model development rubrics, presentation rubrics and self-assessment rubrics.For students to access scientific information, WebQuest has been designed with web sites for 3 designs that groups will make based on learning. In addition to this website, a sample design book is prepared for each design that students will make. All the actions they will make over the five days, the draft paper for the drawing of the design they will make, are in this book. In each design, the students were asked to assume the role of an engineer and the information about engineering departments was given in the website. Groups have made vacuum cleaner, refrigerator and electrolysis designs, and each group made different designs every week. Thus, both reverse-mentoring and peer education have been followed.When the results are examined, it has been found that integrated education of STEM and WebQuest enhances academic achievement in chemistry teaching and provides conceptual learning. It can be said that thanks to this training, students' misconceptions have been eliminated and positive attitudes towards chemistry lessons have been developed. It has been observed that the types of intelligence and learning styles examined are effective in the STEM designing process. The different design of each group every week has led to the effective use of peer tutoring. Thus, the development of designs has become easier for students. Thanks to the training supported by WebQuest, more time was devoted to the designing process and the researcher contributed to the students as mentor. In the process, the activities were affected by the students and added the entrepreneurship dimension to the STEM disciplines in the process. As a result of the study, students were asked about their opinion about STEM, WebQuest, and they stated that they wanted to apply STEM education in other courses. Webquest, on the other hand, said that they increased their responsibilities because they learned by researching.
Keywords: Activity programs; Chemistry; Çoklu Zeka STEM; Faaliyet programları; Kimya; Learning Styles; Multiple Intelligences; Öğrenim ve öğretim (Orta); Öğrenme Stilleri; STEM; Study and teaching; Study and teaching (Middle school); Webquest