Hans- Georg Gadamer felsefesinde fark kavramı ve Gadamer felsefesinin metafizik ile ilişkisi - Laçin, Hanifi (My University, 2021)
Bu çalışmada Hans- Georg Gadamer’in düşüncesi fark kavramı zemininde incelenecektir. Tezimizin temel izleği, Gadamer düşüncesinin bir bütün olarak fark esasından hareketle anlaşılabileceğini araştırmaya çalışmaktır. Bunu gösterebilmek için ilk bölümde Gadamer’in sanata dair görüşlerine kendinden evvelki sanata dair tasavvurların eleştirileriyle birlikte yer verilmiştir. Gadamer’in sanat eserine dair analizlerinde oyun ve dönüşüm kavramları incelenmiş, akabinde ise sanat tecrübesinin zamansallığına atıfla festival örneğine başvurulmuştur. Bölümün sonunda ise her seferinde farklı şekilde tecrübe edilen eserin nasıl aynı eser olarak varlığını sürdürdüğü izah edilmiştir.İlk bölümde sanat eseri bağlamında sanat eserinin ontolojisine değinildikten sonra ikinci bölümde anlama hadisesinin gerçekleşmesinde Gadamer’in başvurduğu temel kavramlar olan gelenek, diyalog, ufukların kaynaşması ve dil kavramları fark esasında incelenmiştir. Bu bölümle birlikte yalnızca sanat eserinin anlaşılmasıyla sınırlı olan çerçeve insanın bütün anlama faaliyetlerini kuşatacak şekilde genişletilmiş ve anlama hadisesinin hayati kavramları fark kavramı esas alınarak açığa çıkarılmıştır. İlk iki bölümde yeri geldiğinde Gadamer’in metafizik ile olan ilişkisine ve romantik hermeneutik gelenekle hesaplaşmasına da işaret edilmiştir.Üçüncü ve son bölümde ise Gadamer’in kendi düşüncesinde anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde yer vermediği fakat çalışmamız açısından mühim bir yere sahip olan teoloji bahsine yer verilmiştir. İlgili bölümde Gadamer’den ilham aldığını düşündüğümüz bir örnekliğe başvurulmuş ve özellikle Gadamer düşüncesinin teoloji bağlamında alımlanmasının olumlu tarafları yanında ne gibi problemleri beraberinde getireceğine değinilmiştir.

In this study, Hans-Georg Gadamer's thought will be examined on the basis of the concept of difference. The central path of our thesis is to try to investigate whether Gadamer’s thought can be understood as a whole, starting from the basis of difference. To demonstrate this, in the first chapter, Gadamer's views on art are explored with respect to his criticisms about previous thoughts on art. In Gadamer's analysis of the artwork, the concepts of game and transformation are examined, and then the festival case is used by referring to the temporality of the art experience. At the end of the chapter, it is explained how the artwork experienced each time differently but remains as the same artwork. After mentioning the ontology of the artwork in the first chapter; the basic concepts which are tradition, dialogue, fusion of horizons, and language, in the realization of the understanding that Gadamer refers to, are examined on the base of difference in the second chapter. In this chapter, the framework, which is only restricted to the understanding of the artwork, has been expanded to involve all understanding activities of human being and the vital concepts of understanding have been revealed with respect to the concept of difference. Gadamer's relationship with metaphysics and his reckoning with the romantic hermeneutic tradition are pointed out in the first two chapters. The theology that Gadamer did not incorporate into his thought in a way to constitute a meaningful whole but which has an essential role for my study, is included in the third and last chapter. In the chapter, a sample that Gadamer inspired was used and especially the positive aspects of the reception of Gadamer thought in the context of the theology as well as what kind of problems it would bring along are mentioned.
Keywords: Anlama; Fark; Felsefe ve din; Metafizik; Metaphysics; Ontology; Ontoloji; Philosophy and religion; Time; Understanding; Zaman Difference