İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNUN 13. MADDESİ KAPSAMINDA İŞÇİNİN ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKKI - (:unkn) unknown (My University, 2019)
İşverenin işçiyi gözetme borcunun iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı bakımından somutlaşmış görünümü, işyerinde iş kazası ya da meslek hastalığına neden olabilecek tehlikelere karşı gereken tedbirlerin alınması yükümlülüğüdür. Bu yükümlülüğün gereği gibi yerine getirilmemesi nedeniyle işçinin yaşam hakkını ve vücut bütünlüğünü tehdit eden ciddi ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu m. 13 kapsamında işçinin çalışmaktan kaçınma hakkı doğar. Anılan hükmün, 89/391/EEC sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğini İyileştirmeye Yönelik Tedbirler Alınmasına İlişkin Avrupa Birliği Yönergesi m. 8/4'teki ilgili hükme uyumlu olarak düzenlendiği görülmektedir. Bu çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu m. 13 bağlamında işçinin çalışmaktan kaçınma hakkının doğmasının şartları ve kullanılmasının iş ilişkisinin hukuki akıbetine etkisi incelenecektir.

A concrete appearance of employer's duty of care over workers in occupational safety and health law is his obligation to take necessary measures against risks that may cause occupational accidents and diseases. In the event that the said obligation is not duly honored and a serious and imminent risk that may threat workers' right to live or right to physical integrity emerges, Article 13 of the Occupational Safety and Health Law acknowledges the worker's right to abstain from working. In our jurisdiction, the said provision is prescribed in conformity with Article 8 paragraph 4 of the Council Directive of 12 June 1989 on the introduction of measures to encourage improvements in the safety and health of workers at work (89/391/EEC). In this study, requirements of the right to abstain from working and its effects on the employment contact are to be elaborated.
Employee's Right to Abstain From Working Pursuant to Article 13 of the Occupational Safety and Health Law
Keywords: Hukuk