Hiperlipidemi ile periodontal hastalık ilişkisinin değerlendirilmesi - Katı, Gülin Tulu (My University, 2010)
Hiperlipidemi ile Periodontal Hastalık İlişkisinin Değerlendirilmesi Dt. Gülin Tulu Katı Çalışmada, 35-65 yaşları arasındaki 103’ü kadın 57’si erkek, toplam 160 bireyde periodontal hastalık ile hiperlipidemi arasındaki etkileşim araştırıldı. Bu amaçla yaş, cinsiyet, vücut kütle indeksi (V.K.İ.), beslenme alışkanlığı, fiziksel aktivite alışkanlığı, alkol kullanımı gibi kişisel faktörler, periodontal klinik parametreler, plazma lipid ve glukoz seviyeleri ve beyaz kan hücresi (B.K.H.) sayısı arasındaki ilişki incelendi. Periodontal klinik parametrelerle plazma lipid seviyelerinin korelasyonunda sondalamada kanama (S.K.) (p<0.05), sondalama derinliği (S.D.) (p<0.01) ve klinik ataşman seviyesi (K.A.S.) (p<0.01) ile total kolesterol (T.K.) arasında pozitif, yine K.A.S. ile trigliserid (p<0.05) ve low density lipoprotein cholesterol (L.D.L.-K.) (p<0.01) arasında aynı şekilde pozitif ilişki olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, çalışmaya katılan bireyler hem periodontal durumları açısından kronik periodontitisli (P+ grubu) ve periodontitisli olmayan (P- grubu), hem de plazma lipid seviyelerine göre hiperlipidemik (H+ grubu) ve hiperlipidemik olmayan (H- grubu) olarak gruplara ayrıldı. Buna göre 160 bireyin % 54’ünün (n=86) P+ grubunda, % 46’sının (n=74) P- grubunda bulunduğu ve P+ grubunda T.K. (p<0.001), L.D.L.-K. (p<0.001) ve high density lipoprotein cholesterol (p<0.05) seviyelerinin P- grubuna kıyasla anlamlı miktarda daha yüksek olduğu saptandı. Bununla birlikte, % 61’inin (n=97) H+ grubunda, % 39’unun (n= 63) ise H- grubunda bulunduğu ve H+ grubunda yaş (p<0.05), V.K.İ. (p<0.01), eksik diş sayısı (p<0.05), S.K. (p<0.05), S.D. (p<0.001) ve K.A.S. (p<0.001) değerlerinin H- grubuna kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek olduğu belirlendi. Periodontal klinik parametrelerle plazma lipid seviyeleri arasında gözlenen ilişki, P+ grubunda T.K. ve L.D.L.-K. seviyelerinin ve H+ grubunda S.K., S.D. ve K.A.S.’nin yüksek olması periodontal hastalık ile hiperlipidemi arasında ilişki olabileceği fikrini destekler niteliktedir. Ancak, bu ilişkinin mekanizmasını açıklayabilmek için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Periodontal hastalık, hiperlipidemi, kolesterol. Evaluation of Relation Between Hyperlipidemia and Periodontal Disease Dt. Gülin Tulu Katı This study investigated any relation between periodontal clinical parameters and age, gender, body mass index (B.M.I.), nutritional habit, physical activity, alcohol consumption, plasma lipids and glucose levels, white blood cell (W.B.C.) counts in a total of 160 individuals (57 male, 103 female, age range 35-65 years). Significant positive associations were observed between total cholesterol (T.C.) and bleeding on probing (B.O.P.) (p<0.05), probing depth (P.D.) (p<0.01) or clinical attachment level (C.A.L.) (p<0.01) and, between C.A.L. and trygliceride (p<0.05) or low density lipoprotein cholesterol (L.D.L.-C.) levels (p<0.01). Subjects were classified according to both their periodontal status as with chronic periodontitis (P+ group) (54 %, n=86) or without (P- group) (46 %, n=74) and their plasma lipid levels as hyperlidemic (H+ group) (61 %, n=97) or normal (H- group) (39 %, n=63). In the P+ group; T.C. (p<0.001), L.D.L.-C. (p<0.001) and high density lipoprotein cholesterol (p<0.05) were significantly higher when compared to the P- group. On the other hand, age (p<0.05), B.M.I. (p<0.01), tooth loss (p<0.05), B.O.P. (p<0.05), P.D. (p<0.001) and C.A.L. (p<0.001) were found to be significantly higher in the H+ group than the H- group. Our results may support the view that there is a relation between hyperlipidemia and periodontal disease due to the correlations between periodontal clinical parameters and plasma lipid levels as well as significantly higher T.C. and L.D.L.-C. levels in the P+ group and significantly higher B.O.P., P.D. and C.A.L. in the H+ group. However, further studies are needed to understand the underlying mechanisms of this relation. Key Words: Periodontal disease, hyperlipidemia, cholesterol.
Keywords: Hastalıklar; Periodontoloji