Fabrication and characterization of nano-inorganic/ organic hybrid solar cells - Küçükgenç, Özgür (My University, 2025)
Bu tez çalışmasında yapısında hem inorganik hem de organik malzemeler bulunan katmanlı nano-inorganik/ organik hibrit güneş pillerinin üretimi ve elektriksel özellikleri çalışıldı. Sol-gel kaplama metodu kullanılarak inorganik ve organik katmanlar katot işlevi gören indiyum kalay oksit (ITO) altlıklar üzerine kaplandı. Üretilen hibrit güneş pillerinde amorf, nanokristal ve nanoçubuk ZnO yapılar elektron transfer tabakası olarak çalışıldı. Amorf ve nanokristal ZnO ince filmlerin optik özellikleri incelendi. Organik verici-alıcı malzeme olarak P3HT-C60 tabakaları kaplandı. Organik malzemelerin üzerine sırasıyla çok ince LiF tabakası ve anot metali (alüminyum) buharlaştırma yöntemiyle kaplandı. Kısa devre akım yoğunluğu (JSC), açık devre voltajı (VOC), doluluk oranı (FF) ve güç dönüşüm verimliliği (η) performans parametreleri hesaplandı. İlk olarak, performans parametrelerinin iyileştirilmesi için, P3HT ve C60 tabakalar arasına yeni sentezlenen (novel) kobalt, nikel ve metalsiz ftalosiyanin ince filmler ayrı ayrı kaplandı ve bu yeni hibrit güneş pillerinin performans parametreleri atmosferik şartlarda I-V ölçümleri yapılarak hesaplandı. Daha sonra katkısız ZnO tabakası (ftalosiyanin tabakalı) kütlece %1, %2, %4, %8 oranında Eu (evropiyum) katkılanarak katkılı amorf ve nanokristal ZnO ince film tabakaları yapıldı ve elektron transfer tabakası olarak kullanıldı. Kobalt ftalosiyanin kaplanan katkısız amorf ZnO tabanlı güneş pilinde, referans güneş piline göre, JSC değerinde %135 η değerinde %107 artış sağlandı. Ayrıca, hazırlanan Eu katkılı yapıların performans parametrelerinin iyileştirmek amacıyla P3HT içerisine PCBM de katkılanarak hazırlanan güneş pillerinin performans parametreleri belirlendi.

In this thesis, fabrication and electrical properties of layered nano-inorganic/ organic hybrid solar cells containing both inorganic and organic materials were studied. Using the sol-gel coating method, inorganic and organic layers were coated on indium tin oxide (ITO) substrates that served as cathodes. Amorphous, nanocrystalline and nanorod ZnO structures were studied as electron transfer layers in the fabricated hybrid solar cells. The optical properties of amorphous and nanocrystalline ZnO thin films were examined. P3HT-C60 layers were coated as organic donor-acceptor material. A very thin layer of LiF and anode metal (aluminium) were coated on organic materials by evaporation method, respectively. Performance parameters; short-circuit current density (JSC), open-circuit voltage (VOC), fill factor (FF) and power conversion efficiency (η) were calculated. Firstly, to improve the performance parameters, novel cobalt, nickel and H2Pc phthalocyanine thin films were coated separately between P3HT and C60 layers and performance parameters of these new hybrid solar cells were calculated by performing I-V measurements under atmospheric conditions. Then, the undoped ZnO layer (with phthalocyanine interlayer) was doped with 1%, 2%, 4%, 8% Eu (europium) by weight to fabricate doped amorphous and nanocrystalline ZnO thin film layers and used as an electron transfer layer. 135% increase in JSC value and 107% increase in η value was achieved for the undoped amorphous ZnO-based solar cell with cobalt phthalocyanine, with respect to reference solar cell. Additionally, in order to enhance performance parameters of Eu doped structures, P3HT layer was doped with PCBM and performance parameters were also determined.
Nano–inorganik/ organik hibrit güneş pillerinin imalatı ve karakterizasyonu
Keywords: Boya duyarlı güneş hücreleri; Fotovoltaik enerji Dye-sensitized solar cells; Güneş enerjisi; Güneş pilleri; Photovoltaic energy; Solar cells; Solar energy