ABD’de Hıristiyan Siyonizmi: Kökeni, İnanç Esasları ve Günümüz Amerikan Siyasetine Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu makale, din siyaset ilişkilerini sosyolojik çerçevede inceleme girişimi olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde siyasettekietkisi artan Hıristiyan siyonizmini konu edinmektedir. Çalışmamızda cevap aradığımız temel sorular, “ABD’de evanjelikProtestanlar arasında yer alan Hıristiyan Siyonistler kimlerdir?”, “Tarihi köken ve kaynakları nelerdir?”, “Hem dini hem siyasibir oluşum olan Hıristiyan siyonizminin inanç esasları, siyasi yönelimleri ve Amerikan siyasetine etkileri nelerdir?” olaraksıralanabilir. Bu çerçevede makale tasviri bir çalışma olarak Türk akademisinde konuyla ilgili literatür boşluğunu gidermeyiamaçlamaktadır. Bu amaçla, çalışmamızda öncelikle Hıristiyan siyonizminin 19. yüzyılda İngiltere’deki oluşum sürecine veABD’de yayılışına işaret edilecek; ardından temel teolojik ilkeleri ve bu ilkelerde önemli bir yer bulan Yahudilerin ve İsraildevletinin konumuna ışık tutulacaktır. Son olarak Hıristiyan Siyonizmi doktrininin Amerikan siyasetindeki etkisine dikkatçekilecektir.

This article looks at Christian Zionism in the US from a sociological perspective. For this aim, I will examine the questions of “who are the Christian Zionists?”, “what constitutes the roots and fundamental doctrines of Christian Zionism?” and “how do Christian Zionists view world politics?” In this descriptive work, which aims to elaborate on an under-investigated research topic in Turkish academia, first I will provide a background into its history, dating back to 19th century Britain. Secondly, I will discuss the fundamental theological principles of Christian Zionism and the role played by Jews and Israel in this belief system. Lastly, the increasing influence of Christian Zionists over American politics will be discussed.
Christian Zionism in the US: Its Roots, Founding Principles and Its Influence in American Politics
Keywords: Kültürel Çalışmalar; Tarih; Din Bilimi