Serebral palsili çocuklarda geleneksel vesanal golf eğitimi programlarının bazı fizikselparametrelere etkilerinin karşılaştırılması n - Gerçek, Nejla (My University, 2015)
Amaç: Geleneksel ve sanal yöntemle uygulanacak golf eğitimi programlarının serebral palsili (hemiplejik) çocuklarda denge, kuvvet, dayanıklılık, esneklik ve reaksiyon zamanı üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul ve Gaziantep illerinde yaşayan 6-12 yaş aralığında Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi’ne göre 1. ve 2. seviyedeki 19 serebral palsili (hemiplejik) çocuk katılmıştır. Kaba motor fonksiyon “Kaba Motor Fonksiyon Ölçeği (KMFÖ)” ve spastisite “Modifiye Ashword Skalası” ile değerlendirilmiştir. Performans değerlendirmelerinde ise; Denge Platformu, El Kavrama, Yana Merdiven, 6dk Yürüme, Otur-Uzan, Modifiye Apley, Modifiye Thomas, Mekik ve Öncelleme Reaksiyon Zamanı Testleri kullanılmıştır. Bulgular: Sanal golf uygulama grubunda KMFÖ, reaksiyon zamanı, esneklik, yana merdiven, mekik ve denge değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olumlu değişim saptanmıştır (p<0.05). Geleneksel golf uygulama grubunda KMFÖ, esneklik, el kavrama kuvveti, yana merdiven ve mekik değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde olumlu değişim bulunmuştur (p<0.05). Sanal ve geleneksel golf uygulama grupları farklar analizinde modifiye thomas ve denge değerlerinde sanal grup lehine istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). Sonuçlar: Alternatif tedavi yöntemlerinden olan sanal oyunlar ve geleneksel spor eğitimleri serebral palsili (hemiplejik) çocukların fonksiyonel kısıtlıkları ve bazı fiziksel parametreleri üzerine benzer düzeyde katkı sağlamaktadır. Anahtar Sözcükler: serebral palsi, hemipleji, engellilerde golf, sanal oyun The Effects of Virtual and Traditional Golf Programs on Physical Parameters in Children With Cerebral Palsy

Aim: The aim of this study was to compare the effects of virtual and traditional golf programs on balance, strength, endurance, flexibility and reaction time in children with cerebral palsy. Methods: Nineteen children between the ages of 6-12, with cerebral palsy (hemiplegia) who lives in İstanbul and Gaziantep participated in this study. According to Gross Motor Function Classification System, only children at Level 1 and 2 were included. Gross motor function evaluated with “Gross Motor Function Measure (GMFM)” and spasticity were evaluated with “Modified Ashworth Scale”. Force Platform, Hand Grip, Lateral Step Up, 6 Minute Walk, Sit and Reach, Modified Appley, Modified Thomas, Curl Up and Anticipation Reaction Time Tests were used for performance evaluation. Findings: In virtual golf training group there were significant positive changes in GMFM, anticipation reaction time, flexibility, lateral step up, curl up and balance parameters (p<0.05). And there was significant increases in GMFM, flexibility, hand grip strength, lateral step up and curl up values after traditional golf training (p<0.05). Within group comparison analyses, statistically significiant differences were found in modified thomas and balance tests on favor of virtual golf training group (p<0.05). Conclusions: Virtual games and traditional sport trainings which are used as alternative theraphy methods have similar favorable effects on functional problems and some physical parameters in children with cerebral palsy (hemiplegia). Key Words: cerebral palsy, hemiplegia, disabled golf, virtual game
Keywords: Beden Eğitimi; Spor