Yakınçağ tarihi kaynağı olarak Osmanlı ordusunda bir mîralayın Doğu Anadolu hatıraları : İshak Paşazâde Tayfur beyin Tuhfe-i Harbiyye min Havâdis-i Şarkıyye adlı eserinin transkripsiyonu, tahlili ve değerlendirilmesi - Yıldırım, Ozan (My University, 2019)
Bu çalışma, Hicri 1274 (M. 1857-1858) tarihinde Anadolu Ordu-yı Hümâyûnu Süvâri Redif Birinci Alây Mîralâyı Vanlı İshak Paşazâde Mehmed Tayfur tarafından kaleme alınmış olan “Tuhfe-i Harbiye min Havâdis-i Şarkıyye” isimli eserin transkripsiyonudur. Bu eserin daha iyi anlaşılabilmesine yarayacak Kırım Savaşı’na dair bazı detaylar ile eserin müellifi Tayfur Bey’in hayatına dair arşiv belgeleri de önsöz kısmında yorumlanmıştır. Mikro tarihçilik açısından önemli görülen bu çalışma, genel tarih kitaplarında bulunmayan ayrıntıları içermesi, Osmanlı askeri tarihinden kesitler sunması ve Kırım Savaşı yıllarına dair ipuçları vermesinden dolayı, yalnız bir transkripsiyon olarak görülmemekte; yeni başlıklar üretilmesine de fayda sağlayacak bir akademik metin olarak değerlendirilmektedir.

This study is the transcription of the work entitled “Tuhfe-i Harbiye min Havâdisi Şarkiye,” (A War Gift from the East News), which is written by the Imperial Anatolian Army Cavalry Colonel of the First Regiment İshak Paşazâde Mehmed Tayfur from Van (Anadolu Orduyu Hümâyûnu Süvari Redif Birinci Alây Mîralâyı Vanlı İshak Paşazâde Mehmed Tayfur) in 1857-1858 (AH 1274). Some details related to the Crimean War and the archival documents about the life of the author Tayfur Bey are included into the preface and the introduction of the thesis to conceptualize and to better understand his work. By including detailswhich cannot be found in general history survey booksrelated to the Ottoman military history and giving different clues about the years of the Crimean War, this study is more than a mere transcription but an important study from the perspective of micro history. This thesis, elaborated with documents and interpretations, should be evaluated as an academic text which will hopefully help to raise new research questions and topics.
Keywords: Colonel Tayfur; Crieman War (1853-1856); Erzurum; History; Kars; Kırım Savaşı (1853-1856)Osmanlı-Rus Savaşı (1853-1856)Miralay Tayfur BeyKars; Ottoman-Russo War (1853-1856); Tarih