Türkiye’de yeni yoksulluk ve deniz feneri yardımlaşma derneği örneği - Çakır, Mustafa Özgür (My University, 2003)
Bu çalışma merkezine yoksulluk kavramını almıştır. Kavramın ekonomik sosyolojik anlamlar kümesine bakılmış, yoksulluğun algılanışı, nasıl hesaplandığı, yoksulluğa müdahale ve yoksullukla mücadele sosyal politikalar, yurttaşlık ve refah rejimleri ekseninde tarihsel olarak anlaşılmaya ve küreselleşmenin artan hızıyla birlikte bugünkü anlamı kavranmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda Trükiye'de yoksulluğun bugünkü durumu içsel ve dışsal değişkenlerin belirleyicliğinde yoksullukla mücadelede kullanılan geleneksel refah rejiminin bugünkü durumu tarif edilmeye çalışılmış ve günümüzde yosullukla mücadele anlamında giderek popülerlik kazanan ve sosyal politikalar yerine ikame edilmeye çalışılan Sivil Toplum Örgütlerinin faaliyetleriyle tanımlanan yaklaşım mercek altına tutulmuştur. Görünürlüğü giderek artan yoksulluğa müdahale bağlamında giderek artan “hayırseverlik faaliyetleri” ve STÖ'lere olan ilgi nedeniyle yoksulluğukla ilgil faaliyet göstern popüler bir STÖ olan Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile ilgili küçük bir alan çalışması yapılmıştır. Sonuç olarak bu derneğin Türkiye'de yoksullukla mücadle bağlamında geleneksel sorumluluklardan (dini, kültürel vb.) beslenen ve devletin yoksullukla ilgili olarak sosyal yardım ve hizmet anlamındaki eksikliğini doldurmaya çalışan enformel refah rejimini yeniden ürettiği gözlenmiş, ve STÖ'lerin sosyal hizmet ve yardımı kapsamayan daha güçlü sosyal politikalar olmadan yoksullukla ilgli olarak başarıya ulaşmalarının olanaksı olduğu kanısına varılmıştır. This paper is attemting to focus on poverty.I tried to look at the economic and sociological terms of poverty as well as the different sets of definitions of poverty. Within the various definitions i tried to understand how poverty is measured and how states and global establishments interfere and attempt to lessen poverty. I also analyzed the historical processes of social politics, citizenship, welfare regimes and their link to states/ global esteablishment measurements, interference and attempts to lessen new poverty and its parallel to the globalisation process which has transferrred from social politics to Non govermental Organisations (NGO's). Inthis context, i attempt to understand the new poverty in Turkey today through internal and external variables. The external variables include globalisation and neo-liberal economic politics and their effects in Turkey. The internal variables include sociological construction in Turkey as well as lack of offical politics about social aid. The lack of official politcs has led to an informal traditional welfare regime. This regime includes traditional responsibilities for example family. This was further analyze through a small field study. In this study i looked at a popular NGO that deals with poverty parallel with increasing cheritable activities, Deniz Feneri Aid and Participation Organization, and their attempts to lessen poverty. I concluded that this NGO is reproducing the conservative and traiditional welfare regime and can not succeed without stronger social politics, including social services and social aid.
Keywords: Toplumsal refah sorunları; Yoksulların sorunları ve sunulan hizmetler; Yoksulluk_Türkiye