The impacts of leadership styles on team cohesiveness - Hüseynzade, Emil (My University, 2011)
derlik tarzı, Takım bağlılığı, Azerbaycan ÖZET Takım bağlılığı, takım tabanlı yapıların çoğaldığı modern işletme dünyasında çok önemli bir kavram haline gelmiştir. Ayrıca, takım bağlılığı takım performansının önemli bir belirleyicisidir. Ama maalesef, yöneticiler bu kavrama gereken ilgiyi göstermiyorlar. Bu çalışmanın amacı Azerbaycan kapsamında liderlik tarzı ve takım bağlılığı arasındaki ilişkiyi incelemek ve liderlik tarzlarının takım bağlılığı ve onun alt değişkenlerini nasıl etkilediğini belirlemekdir. Veriler, Azerbaycan sanayi sektorunde faaliyetde olan ve Bakü’de bulunan firmaların yöneticileri ve onlara bağlı olan çalışanlarından toplanmıştır. Araştırmada 119 katılımcıdan toplanan veriler, SPSS 16 kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucu olarak, liderlik tarzının, hedefe zayıf taahhüd hariç, takım bağlılığı ve onun diğer alt değişkenlerini etki etdiyi ortaya çıktı. Dahası, destekleyici liderlik tarzının direktif liderlik tarzına nazaren takım bağlılığı ve onun alt değişkenlerine daha çok etki etmektedir. Analiz sonuçlarına göre, bağımsız değişkenlerin algılanmasında bazı demografik grupları arası algı farklılıklarının olduğu bulunmuştur. Buna göre, kadınlar erkeklere göre gruba karşı daha sadık; yöneticiler astlara göre hedefe daha bağlı; şirketin yeni çalışanları diğerlerine göre (önceden çalışanlara göre) amaç ve görevlere daha bağlıdır. Bu alanla ilgili yapılan çalışmanın azlığı ve öneminden dolayı, geniş kapsamlı araştırmaların yapılması önerilebilir. Leadership Style, Team Cohesiveness, Azerbaijan

Team cohesiveness is become to very important notion in modern management world, where has a tendency of rising team based structures. Moreover, team cohesiveness is a critical predictor of team performance. But managers are not pay essential attention to this kind of notion. Aims of this study are to examine the relation between leadership style and team cohesiveness and to identify how leadership styles affect team cohesiveness and its dynamics in Azerbaijan context. The data was collected from managers and their corresponding employees of companies which are functioning in Azerbaijan’s industrial sector and located in Baku. The sample of the study contains data of 119 respondents. The analyses were conducted by using of SPSS 16. The results of the study showed that, leadership style affects team cohesiveness and its dynamics, except weak commitment to the goal. Moreover, it was found that, supportive leadership style has stronger influence on team cohesiveness and its factors than directive leadership style. The results specified that, there were significant differences between some demographic groups regarding with dependent variables. Accordingly to this, females are more satisfied and loyal toward the group than males; supervisors are strongly committed to the goal than subordinates; new members of the company are more committed to the goal and tasks than others. Because of the scarce amount of study in this field and importance of this kind of study, it can be suggested making comprehensive researches in this field.
Keywords: Liderlik; Liderlik Tarzı; Örgütsel Bağlılık; Takım