Untersuchung der computernutzung und des cyberloafing-verhaltens am arbeitsplatz : generationentheorie - Uslu, Tuğba Gülten (My University, 2022)
Teknolojinin hızlı gelişimi ve iş hayatına olan hızlı adaptasyonu iş yerindeki mola verme anlayışını ve iş için ayrılan süreyi etkilemekte ve dönüştürmektedir. Yeni nesillerin iş hayatına dahil olması ise teknoloji kullanımının da etkisiyle iş hayatındaki kuralları geliştirmektedir. Teknolojiyle birlikte “iş hayatı” anlayışı her nesil için farklı bir anlama gelmektedir. Bu araştırmanın amacı iş hayatında, nesiller arasındaki teknoloji kullanımına yatkınlığa dayalı sanal kaytarma davranışı farklılıklarını belirlemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için 411 çalışanın anket verileri kullanılarak faktör analizi, güvenirlik analizi, ANOVA Testi, T-testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda teknoloji kullanımı yatkınlığında nesiller arası bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır. Sanal kaytarma davranışlarında ise nesiller arası davranış farklılığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda medeni durum, cinsiyet, eğitim gibi demografik özelliklerin de sanal kaytarma davranışlarını etkileyip etkilemediği incelenmiştir.

The rapid development of technology and its rapid adaptation to business life affect and transform the understanding of taking a break in the workplace and the time allocated for work. The inclusion of new generations in business life improves the rules in business life with the effect of technology use. With technology, the understanding of business life has a different meaning for each generation. The aim of this research is to determine the cyberloafing behavior differences between generations based on the tendency to use technology in business life. In order to achieve this aim, factor analysis, reliability analysis, ANOVA Test, T-test, correlation and regression analyzes were conducted using the questionnaire data of 411 employees. As a result of the research, it was concluded that there is no intergenerational difference in the tendency to use technology. In cyberloafing behaviors, intergenerational behavioral differences were detected. At the same time, it was examined whether demographic characteristics such as marital status, gender, education affect cyberloafing behaviors.
Keywords: Business; Generation X; Generation Y; Generation Z; Generational Theory; Internet Use in the Workplace; İşletme; İşyerinde İnternet Kullanımı; Kuşaklar Teorisi; Sanal Kaytarma; X Kuşağı; Y Kuşağı; Z Kuşağı Cyberloafing