Yaygın büyük b hücreli lenfoma’lı hastalarda yanıt değerlendirmesi amacıyla yapılan ara kontrol PET/ BT’nin etkinliği - Kantarcıoğlu, Bülent (My University, 2012)
Bu çalışmada yeni tanı Yaygın Büyük B Hücreli Lenfoma (YBBHL) tanısı alan ve 3-4 kür kombinasyon kemoterapisi sonrasında tedaviye yanıtın değerlendirilmesi amacıyla yapılan PET/ BT incelemelerinin, diğer prognostik parametreler ile birlikte progresyonsuz sağkalım (PFS) ve toplam sağkalım (OS) üzerine etkisini araştırdık. Çalışmada geriye dönük olarak 53 hasta değerlendirmeye alındı. Hastaların ortalama 26 aylık takip süresinde (8-56 ay aralığında) ara kontrol PET/ BT’de CR alınan olgularda ortalama tahmini PFS 51,7 ay iken ara kontrol PET/ BT’de PR alınan olgularda ortalama tahmini PFS 43,2 ay olarak saptandı. (p=0,488) Toplam sağkalım açısından yapılan değerlendirmede ortalama 26 aylık takip süresinde (10-67 ay aralığında) ara kontrol PET/ BT’de CR alınan olgularda ortalama tahmini OS 61,2 ay iken PR saptanan olgularda ortalama tahmini OS 44,7 ay olarak bulundu. (p=0,493) Ara kontrolde konvansiyonel (BT) yanıt değerlendirmesinde CR alınan olgularda ortalama tahmini PFS 63,7 ay iken, PR alınan olgularda ortalama tahmini PFS 30,1 ay olarak hesaplanırken (p=0,001), toplam sağkalım açısından yapılan değerlendirmede CR alınan olgularda ortalama tahmini OS 63,8 ay iken PR alınan olgularda ortalama tahmini OS 37,3 ay olarak bulundu. (p=0,011) Tek değişkenli analizde PFS ve OS açısından sadece başlangıç sedimentasyon düzeyi (p=0,046), ara kontrolde konvansiyonel (BT) yanıt değerlendirmesinde tam yanıt alınması (p=0,025), son kontroldeki PET/ BT’de tam yanıt alınması (p=0,007) ve son kontrolde konvansiyonel (BT) yanıt değerlendirmesinde tam yanıt alınması (p=<0,0001) istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Yaş, Ki-67 proliferasyon indeksi, R-IPI ve ara kontrol PET/ BT yanıtının dahil edildiği cox regresyon analizinde ara kontrol PET/ BT yanıtının anlamlılık sınırında olmadığı, (PFS için p=0,9, OS için 0,8) PFS açısından yaş, (p=0,05) Kİ-67 proliferasyon indeksi, (p=0,006) ve başlangıç sedimentasyon düzeyi (p=0,018) anlamlı olarak bulunurken OS açısından Ki-67 proliferasyon indeksi (p=0,019) ve başlangıç sedimentasyon düzeyi (p=0,033) istatistiksel anlamlılığa ulaşabildiği görüldü. Bu bulgularla YBBHL’lı hastalarda konvansiyonel yöntemlerle yapılan ara değerlendirmeye PET/ BT’nin eklenmesi PFS ve OS üzerine olumlu bir katkı sağlamamıştır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Yaygın büyük B hücreli lenfoma, birinci basamak tedavi, PET/ BT, tedavi yanıtı değerlendirmesi, prognoz, progresyonsuz sağkalım, toplam sağkalım.

In this study, we investigated the effect of interim PET/ CT scans, together with other prognostic markers, on progression free survival and overall survival after 3-4 cycles of chemotherapy in patients with newly diagnosed diffuse large B cell lymphoma (DLBCL). In 53 retrospectively evaluated patients, with an average follow-up period of 26 months, the estimated PFS was 51.7 months for patient s who achieved CR in interim PET/ CT scans and the estimated PFS was 43,2 months for patients who achieved PR in interim PET/ CT scans. (p=0,488) In terms of overall survival, the estimated OS was 62.1 months for CR in interim PET/ CT group and 44,7 months for PR in interim PET/ CT group. (p=0,493) In midtreatment CT guided response evaluation the estimated PFS was 63,7 months for CR, 30,1 months for PR (p=0,001) while the estimated OS was 63,8 months for CR, 37,3 months for PR. (p=0,011) In univariate analysis, initial ESR (p=0,046), CR in midtreatment CT guided response evaluation (p=0,025), CR in final PET/ CT (p=0,007) and CR in final CT guided response evaluation (p=<0,0001) were found to be significant on PFS or OS. In multivariate Cox regression analysis, PFS was significantly related with age (p=0,05), Ki-67 proliferation index (p=0,006) and initial ESR (p=0,018) while OS was significantly related with Ki-67 proliferation index (p=0,019) and initial ESR (p=0,033). With these findings, the addition of interim PET/ CT scans to conventional CT guided response evaluation didn’t provide a positive contribution on PFS and OS, in newly diagnosed DLBCL patients. ffuse large B Cell lymphoma, first-line treatment, PET/ CT, treatment response, prognosis, progression free survival, overall survival.
Keywords: Hematoloji; Tıp