Tıbbi kayıtların tutulmasından ve saklanmasından doğan hukuki sorumluluk - Özkan, Ebru (My University, 2023)
Tıbbi kayıtlar; hastanın adı, soyadı, yaşı, fotoğrafı, ailesi, sağlığı ve cinsel hayatına dair kişisel bilgileri içeren hekim, diğer sağlık personelleri veya hastane yönetimince kâğıt üzerinde veya elektronik ortamda tutulan kayıtlardır. Tıbbi kayıtlar kaynağını hasta, hasta yakını ve üçüncü bir kişiden edinilen bilgiler oluşturabilirken hastanın önceki kayıtlarından da faydalanılması mümkündür. Tıbbi kayıtlar, hastaya dair kişisel verileri içermesi, hastanın kişilik haklarından olması, uluslararası ve ulusal düzenlemeler ile koruma altına alınan, özel hayatın ve kişisel verilerin gizliliğinin korunmasını talep etme hakkı ve hekimin sır saklama yükümlülüğü bakımından ayrıca bir önem taşımaktadır. Bunların dışında tıbbi kayıt tutulmasının önemi ve faydaları; hekim, hastane ve hasta açısından hukuki uyuşmazlıklarda ispat ve delil vasıtası olarak kullanılması, kamu sağlığının korunması ve tıp bilimine katkı sağlayacak araştırma ve eğitimler bakımından yol gösterici olması, sağlık hizmetlerinin finansman politikasının belirlenmesi olarak sayılabilecektir. Tıbbi kayıtların böylesi önem arz etmesi tutulması ve saklanmasının zorunlu olmasını ve belli bir usule göre tutulup saklanmasını gerektirirken mülkiyetinin kime ait olacağı tartışmalarını da beraberinde getirmektedir. Tıbbi kayıtların usulüne uygun şekilde tutulmaması ve/ veya saklanmaması halinde hastanın veya yakınlarının zarara uğraması söz konusu olduğunda işbu kayıtları tutmak ve saklamakla yükümlü olan kişilerin sorumluluğu gündeme gelecektir.

Medical records are records kept on paper or electronically by physicians, other health personnel or hospital management, which contain personal information about the patient's name, surname, age, photograph, family, health and sexual life. While the source of medical records may consist of information obtained from the patient, the patient's relatives and a third party, it is also possible to use the patient's previous records. Medical records are of particular importance in terms of containing personal data of the patient, being one of the patient's personal rights, the right to demand the protection of private life and personal data protected by international and national regulations, and the physician's obligation of confidentiality. Apart from these, the importance and benefits of keeping medical records include the use of medical records as a means of proof and evidence in legal disputes for the physician, hospital and patient, the protection of public health and guidance in terms of research and training that will contribute to medical science, and the determination of health care financing policies. The importance of medical records means that they must be kept and stored in accordance with certain procedures, but it also raises the question of who owns them. In the event that the medical records are not kept and stored in accordance with the procedures and the patient or his/ her relatives suffer damage, the liability of the persons who are obliged to keep and store these records will come to the fore.
Private law liability arising from the keepng and storage of medical records
Keywords: Compensation; Data protection; Doctor; Ethics; Etik; Health; Hekim; Hukuki sorumluluk; Kişisel veriler; Kişisel verilerin korunması; Law and legislation; Legal liability; Medical record; Özel hastane; Özel hayat; Personal data; Privacy; Private hospital; Private life; Protection of personal data; Sağlık; Sır; Tazminat; Tıbbi kayıt; Turkey; Türkiye; Veri koruma; Yasa ve yasama