Çok uluslu elektronik işletmelerinin marka yönetimi ve yerel pazardaki stratejileri: Sony ve Türkiye’deki uygulamaları - Uraltaş, Rasim Can (My University, 2002)
Pazarlama açısından marka kavramı her geçen gün giderek daha fazla önem kazanmakta, başarılı global markaların değerleri, markaları yaratan işletmelerin aktif değerlerini geçmektedir. Uluslararası pazarlarda marka yaratmak, bu pazarlarda faaliyet göstermek isteyen firmalar için öncelikli hedeflerden biri haline gelmiştir. Pazarlama dünyasında son yıllarda global düşün yerel uygula ( Think global, act local ) kavramı gelişmiştir. Çok uluslu işletmeler, faaliyet gösterdikleri pazarlarda bulunan koşullara, bulundukları sektörlerin imkan verdiği ölçüde Pazarlama Karmalarını uyarlamaya çalışmaktadırlar. Araştırmanın örneği olarak seçilen Sony, Türkiye'de marka bilinirliği en fazla olan global elektronik markasıdır. Araştırmanın ilk bölümünde çok uluslu işletmeler hakkında bilgi verilmiş, ikinci bölümde marka yönetimi ve çok uluslu işletmelerde marka yönetimi incelenmiştir. Son bölümde ise ilk iki bölümdeki bilgilere ve stratejilere göre Sony firması analiz edilerek, yerel Pazar olarak Türkiye'de uyguladığı faaliyetlerden örnekler verilmiştir. If we look at from the perspective of the marketing, as a term Brand is very important. Successful global brand values are exceeded these firms active values that create brands. To create a brand is the most important target for these firms which want to make business at the international markets. Recent years, Think global, act local term is developed in the world of marketing. Multinational firms try to adapt the conditions of the markets and they try to adapt marketing mix to their sectors. Sony is chosen as a sample of the research. Sony is the most awareness global electronic brand in Turkey. In the first part of the research, the information is given about multinational electronic firms. In the second part, brand management and multinational firm's brand management are examined. In the last part of the research as a firm, Sony is analysed and given some examples of it's activities as a local market in Turkey.
Keywords: Marka Yönetimi; Pazarlama Yönetimi; Reklam; Reklamcılık