Türk firmalarının e-iş uygulamaları: imalat sanayiinde bir alan araştırması - Ventura, Keti; Soyuer, Haluk (Öneri Dergisi, 2010)
İşletmelerin son yıllarda Bilgi ve İletişim Teknolojilerine (BİT) adaptasyonu, İnternete bağlanan firma sayısının artmasıyla hızlanmıştır. Bu teknolojiler, firmaların ürün/hizmetlerin alım ve satım şeklinde önemli değişiklikler yaratabilmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin, firma açısından rekabet avantajı yaratabilmesi için firmalarda yönetsel anlayışın gelişmiş olması, bu teknolojilerin her sürece etkin uygulanabilme becerisinin bulunması ve insan kaynaklarının bu konuda eğitilmiş olması gerekmektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı firmalarda e-İş uygulamalarının mevcut durumunu, bu uygulamaların işletme büyüklüklerine göre ne şekilde farklılaştığını ve yöneticilerin bu konudaki algılamalarını ve tutumlarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, Türk imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalara yapılandırılmış bir soru formu gönderilerek, soru formunun analizi gerçekleştirilmiştir. Firma yöneticilerinin mevcut algılama ve tutumlarına ilişkin alan araştırması bulguları ortaya konduktan sonra bu yeni iş modelinin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlayacak öneriler geliştirilmiştir.
Keywords: e-İş, İş Süreçleri, İş Yazılımları - e-Business, Business Process, Business Software.