İmar hukukun’nda ifraz ve tevhid işleri - Özden, Ebubekir (My University, 2004)
Sağlıklı ve düzenli bir çevre, tüm insanların mutlu yaşamak için ihtiyaç duydukları vazgeçilmez bir olgudur. 18. yüzyılın sonlarında başlayıp 19. yüzyılda hızlanan Sanayi İnkılâbı ve bunun getirdiği teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak kentlerin nüfusları hızla artmış, insanların barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıkları hareketler kentleri yaşam alanı olmaktan çıkarmıştır. İnsanların yaşam alanlarının katledilmesi otoriteleri çözüm arayışına itmiş ve bu nedenle hukuki düzenlemelere ağırlık verilmiştir. Sorunun çözülmesi amacıyla da idarelere imar planlarını yapma ve uygulamada geniş yetkiler tanınmıştır. İmar Kanunu'nun Üçüncü bölümünde idarenin bu yetkilerinden bizim de çalışma konumuz olan İfraz ve Tevhid işleri düzenlenmiştir. Tevhid, İmar planına uygun olmayan arsa ve arazi parçalarının bir araya toplanması anlamına gelir. İfraz ise, tevhid edilen yani bir araya toplanan arazi parçalarının imar planına uygun olarak parsellere ayrılmasıdır. Sonuç olarak; İfraz ve tevhid işlemleri; İmar planı uygulama usulleri kapsamında idarenin taşınmazlar üzerinde çevreyi yaşanabilir kılmak için düzenleme yapma yetkisini ifade etmekte ve bu yöndeki düzenlemelerde idarelerin yetkilerinin gittikçe arttığı gözlemlenmektedir. Everybody wants to live in clean and planned city. As a result of technological developments, which start with the Revolution of Industry in nineteenth century, urban population of Europe increased fastly. Thus, the cities turned into without living places. Laws were made by legislators to solve the problem. In the laws, it was given vast authorities to the administrations on making and putting into practice of reconstruction plans. In the third chapter of Turkish Building Code, one of the authorities has ordered a parcelling and joining affairs of the lands. Joining is gathering the lands which are opposited to the Building Code. Parcelling is dividing the lands into pieces as to the reconstruction plans. Consequently, the parceling and joining affairs of the lands declares administration's authority in making and putting into practice of the reconstruction plans and it aims at making up a clean and planned environment. In fact, administration's authorities of this kind are increasing more and more.
Keywords: Emlak; Eşya üzerinde sahip olunan mülkiyet; Hukuk; İmar Hukuku; Özel hukuk