Effect of processing conditions on the properties of dental porcelain - Çeker, Esener (My University, 2019)
Diş porselenleri, biyouyumluluk özelliği ve gerçekçi diş restorasyonlarına uyum gösteren seramik alt grubundan bir malzemedir. Doğal diş görünümünde olup, asit dayanımı ve termal şok dayanımı olan biyomalzemelerdir. Bu çalışmanın amacı farklı toz bileşimleri ve ısıl işlemlerle üretilmiş diş porseleni üretmek, ürünün diş restorasyonlarında metallerle kullanımını belirlemek ve istenen özellikleri arttırmaktır.Çalışmanın ilk aşamasında, hazırlanan reçetelerde belirtilen hammadde bileşimleri belli karışım oranlarında hazırlanmıştır ve doğru sonuçlar elde edilmesi için öğütme işlemi ile homojenliği sağlanmıştır. Öğütme işleminden sonra uygun nemlilikte olması için fırında nem alma işlemine tabi tutulmuştur. Bu çalışmada ısıl genleşme katsayı uyumunun sağlanması için farklı ısıl işlem prosesleri ve üretim süreçleri belirlenip hazırlanan kompozisyonlardan frit örnekleri üretilmiştir.Karakteristik özellikleri belirlemek için faz içerikleri, ısıl genleşme katsayıları, tane büyüklüğü özellikleri ölçümleri yapılmıştır. Yedi farklı sinterleme prosesi uygulanmıştır. Sinterleme işlemi sonrasında numunelerin XRD ve dilatometre testlerinde elde edilen veriler kaydedilmiştir. Bu çalışmanın son aşamasında, diş teknisyenleri tarafından test edilen diş porselen tozlarının Co-Cr-Mo diş alaşımları ile uyumluluğu çalışmaları gerçekleştirilmiştir.Bu uygulama sonucunda HT-6 sinterleme işlemi sonrasında elde edilen porselen tozunun metal malzemenin ısıl genleşme katsayısı ile uyumluluğu diğer sinterleme proseslerinden elde edilen porselen tozları ile karşılaştırılmıştır. Tüm üretim işlemleri laboratuvar şartlarında başarılı bir şekilde tamamlanmış olan HT-6 kodlu örneğin, diş laboratuvarı tarafından yapılan restorasyon uygulamalarında diş restorasyonu için en uyumlu örnek olduğunu belirlenmiştir.

Dental porcelains are one of the subgroup of ceramics that show biocompatibilitycharacteristic and lifelike dental restorations. Dental porcelains have natural tooth view, acidresistance and thermal shock resistance. The aim of this study was to produce dentalporcelains that are manufactured with different powder compositions and heat treatmentprocesses, to determine the usage of product with metals for dental restorations and enhancedesired properties.In this first stage of the study, raw material compositions were prepared in desired ranges withrespect to receipts and processed to milling for homogenization to get correct results. Afterthe milling process, powder compositions were subjected to drying in an oven for optimumhumidity.In this study, frit specimens are produced in order to obtain thermal expansion coefficientcompatibility with different production and heat treatment processes. Phase contents, thermalexpansion coefficients, grain size properties measurements were performed to determine thecharacteristic properties. Seven different sintering processes were applied. After the sinteringprocess, XRD and dilatometer tests were conducted, and results were recorded. In the finalstage of this study, the compatibility of dental porcelain powders tested by dental technicianswith Co-Cr-Mo dental alloys was carried out. As a result of this application, the compatibilityof the porcelain powder obtained with HT-6 sintering process with the thermal expansion coefficient of the metal material was compared with the porcelain powder obtained from other sintering processes. The HT-6 coded sample, which has been successfully completed in alllaboratory conditions, was found to be the most compatible specimen for dental restoration applications by the dental laboratory
Keywords: cam-seramik; compatibility; Dental porcelain; Diş porseleni; glass-ceramic; termal genleşme; thermal expansion; uyumluluk