Growth volatılıty and spıllovers ın the face of openness: an empırıcal analysıs for Sub-Saharan Afrıca - Mekonnen, Jemberu Lulie (My University, 2017)
Bu tez, Sahra-Altı Afrika’da dışa açıklık bağlamında büyüme oynaklığı ve yayılma etkilerini açıklamaktadır. Belirlenen bu ilişkileri açıklamak için ilk olarak büyüme oynaklığı ekonomik büyüme üzerindeki etkisi ile değerlendirilmiştir. Büyüme üzerinde büyüme oynaklığının etkisi negatif ve sağlam (robust) bulunmuştur. Çalışma, ikinci olarak ticaret ve finansal açıklığı büyüme oynaklığının belirleyicilerinden biri olarak dikkate almıştır. Bulgular, ticaret ve finansal açıklığın her ikisinin de büyüme oynaklığını azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte, ikincisi güçlü (robust) değildir. İmalat sanayi malları ticareti, imalat dışı malların ticaretine göre oynaklığı daha anlamlı biçimde azaltmaktadır. Doğrudan Yabancı Yatırımlar (DYY/ FDI) ve portföy akımlarının Sahra-Altı Afrika’daki büyüme oynaklığı üzerinde önemli bir etki göstermemektedir. Eğer dışa açıklığın böyle önemli etkileri varsa, dünyanın geri kalanındaki ekonomik aktiviteler Sahra-Altı Afrika’daki ekonomik hareketliliği etkiler mi? Tez, dışa açıklığın büyüme yayılımına neden olup olmadığını da inceledi. Özellikle 2001 yılından sonra, dünyanın önemli ekonomilerindeki ve önde gelen ticaret ortaklarındaki büyümesinin Sahra-Altı Afrika’daki büyümeyi etkilemesinde ticaretin önemli bir role sahip olduğu bulunmuştur. Bulgular, oynaklığı minimize etmek için istikrar politikalarının ve ekonomik çeşitlenmenin gerekliliğine ve dünyanın önemli ekonomileri ile ticaret partnerlerindeki darboğazların bölge ekonomilerine yansımasının üstesinden gelmek için politika koordinasyonunun göz önünde bulundurulabileceğine işaret etmektedir.

This dissertation explains growth volatility and growth spillovers in relation to openness in Sub-Saharan Africa (SSA). In order to explain the stated relationships, first, the effect of growth volatility is assessed through its impact on economic growth. A negative and robust effect of growth volatility on growth is found. Latter, the study considers trade and financial openness as one of the determinants of growth volatility. The findings indicate that both trade and financial openness reduce growth volatility. However, the latter is found to be non-robust. Trade in manufacturing goods significantly reduces volatility in comparison to trade in non-manufacturing goods. FDI and portfolio flows do not reveal a significant effect on growth volatility in SSA. If openness has such important implications, do economic activities in the rest of the world affect economic movements in SSA? The dissertation examined whether growth spillovers occur due to openness. Trade is found to be having a major role in growth spillovers to SSA from major economies of the world and their top trading partners especially after 2001. The findings imply the necessity of stabilization policies and economic diversification to minimize volatility, and the possibility to consider policy coordination to cope up with spillovers during downturns in major economies and their trading partners.
Keywords: Afrika ülkeleri; Büyüme Oynaklığı; Büyüme Yayılımı; Ekonomik durum; Financial Openness; Finansal Açıklık; Growth Spillovers; Panel Data Models; Panel Veri Modelleri Growth Volatility; Sahra Altı Afrika; Sub-Saharan African; Ticaret Açıklığı; Trade Openness