Kariyer geliştirme insan kaynakları fonksiyonlarının rolü ve bilişim parekendeciliği sektöründe bir uygulama - Aybatlı, Ayfer (My University, 2008)
İş dünyasında yaşanan değişim ve dönüşümler, insan kaynakları alanında da yeni kavramları ortaya çıkarmakta ve yeni sistemlerin kurulmasına neden olmaktadır. Kariyer geliştirme sistemi de son zamanlarda Türk iş dünyasında yaşanan gelişmeler sonucu ortaya çıkan bir sistemdir. Hem organizasyonlar hem de bireyler bir yandan bu sisteme adapte olmaya çalışmakta, bir yandan da yeni gelişmeleri takip etme uğraşındadırlar. Kariyer geliştirme sistemi, iyi kurulduğu ve uygulandığı zaman organizasyona birçok yararlar sağlamakta, fakat doğru kurulmadığı ve uygulanmadığı zaman ise birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Kariyer geliştirme sistemi organizasyonları ilgilendirdiği kadar çalışanları da ilgilendirmektedir. Bu çalışma ile insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarından olan işe alma, performans değerlendirme ve eğitim’in kariyer geliştirme sistemine sağladıkları girdiler değerlendirilmiştir. Uygulama, bilişim perakendeciliği alanında faaliyet gösteren özel iki kurumdan uyarlanmıştır. Uygulamada, A firmasında, işe alma, performans değerlendirme ve personel özlük işlemleri bölümlerinin değerlendirme merkezi çalışmasına katkıları değerlendirilirken, bu süreçten başarılı şekilde geçen çalışanların eğitim yolu ile yetkinliklerinin arttırılarak kariyer gelişimlerinin tamamlanması incelenmiştir. B firmasında ise, işe alma ve eğitim uygulamaları incelenmiş olup, performans değerlendirme sistemi ve değerlendirme merkezi uygularının yapılmamasının kariyer geliştirme üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Kariyer Geliştirme, Değerlendirme Merkezi, İnsan Kaynakları Fonksiyonları ve Kariyer Geliştirmeye Etkisi, Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlaması.

Transformations and changes in business life is shown up new concepts in human resources and cause the establish of new system. Career development system has emerged as a result of changes recently in Turkish business life. Both organizations and employees adopt this system and try to pursuit new improvement. When the career development system established and implemented effectively, it provides lots of benefit to an organization ; but otherwise it brings on lots of problem. Career development system interest organizations as far as employees. The main purpose of this study is to research the benefits of recruiting, performance appraisal and training, which are the main functions of the human resources management (HRM), on the career development system. The research was adapted from the practices of a private organization that operates in IT retailing. In this research, in company A’s case; the adding value of recruting, performance appraisal and personnel matters on the assessment center practices was analysed. The process of the employees who became successful on the assessment center exercise and achieved development of the individual competencies through training and therefore reaching career development has been examined. In company B’s case; recruitment and training practices are examined, the results of not applying the performance evaluation system and assessment center practices and their long term affect on career development were investigated. Key words: Career Development, Assesment Center, Functions of Human Resources and Effects for Career Development, Career Management, Career Planning.
Keywords: Çalışma Psikolojisi; İnsan Kaynakları Yönetimi; Kariyer Geliştirme; Parekendecilik