Siyasal iletişimde sözsüz iletişim - Ahmadova, Mahira (My University, 2023)
Bu çalışmada günümüzde teknoloji ile beraber gelişen iletişimin politik liderler tarafından kullandıkları beden dilinin anlamı, nasıl algılandığı, bilinçli veya bilinçsiz şekilde kullanılması, limbik davranış, sonradan öğrenilmiş davranış mı, değil mi şeklinde incelenerek ele alınmıştır. Sözsüz iletişimin siyasal iletişimdeki yeri ve önemi, analizi anlatılmaya çalışılırken konular dört bölümden oluşan başlıklar altında toplanmıştır. İlk bölümde genel olarak “iletişim” kavramının tanımı, kuramsal çerçevesi, amacı, önemi, türleri, modelleri ve öğelerine yer ayırarak ayrıntılı bilgi verilmiş, iletişimi etkileyen ve engelleyen faktörlere değinilmiştir. Daha sonra “siyasal iletişim” kavramı, kuramsal çerçevesi, süreci, türleri, aktörleri ve stratejileri konusu üzerinde durulmuştur. İkna, algı, retorik, propagandanın siyasal iletişimdeki önemi irdelenmiştir. İkinci bölümde “sözsüz iletişim” hakkında genel bilgi verilerek Kinezik bilim dalı olarak önemine açıklık getirilmiş, mekan ve mesafe, ses, renk ve imaj başlıkları altında önemli konulara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde siyasal iletişim ile sözsüz iletişim arasındaki etkileşimi, iknadaki yeri, toplum tarafından nasıl algılandığı, pozitif ve negatif yönleri, siyasi liderler tarafından en çok kullanılan ve markalaşmış hareketleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, ilgili tarih aralığında Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 Genel Seçimlerinde Cumhurbaşkanlığına aday olan siyasetçilerin internet ortamında görüntüleri görsel veri toplama tekniği ile bir araya getirilerek sınıflandırılmış, bulgular analiz edilerek nitel araştırma yöntemi ile göstergebilimsel çözümlemesi yapılarak incelenmiş ve yorumlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti 2023 Genel Seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylarının davranışlarında, iletişim kodlamalarında, beden dilinin kullanımında limbik davranışlarda kültürel etkilerin olduğu, öğrenilmiş davranışlarının eğitime dayalı olduğu ve yılların tecrübesinin beden dilinin kontrolünde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

In this study, communication that is being developed today with the help of technology is discussed by examining the meaning of body language used by political leaders, how it is perceived, whether it is used consciously or unconsciously, limbic behavior, whether it is a learned behavior or not. In an attempt to explain the place and importance of nonverbal communication in political communication and its analysis, the topics are grouped under four headings. The first part provides detailed information about the definition of the concept of “communication”, its theoretical basis, purpose, meaning, types, models and elements, and also mentions the factors influencing and hindering communication. The concept of political communication, its theoretical basis, process, types, actors and strategies were then discussed. The importance of persuasion, perception, rhetoric and propaganda in political communication was examined. The second chapter provides an overview of nonverbal communication, clarifies its significance as a branch of kinesics, and includes important topics under the headings of space and distance, sound, color and image. The third part discusses the interaction of political communication and nonverbal communication, its place in persuasion, how it is perceived by society, its positive and negative aspects, the most used and branded movements of political leaders. In the fourth chapter, online images of politicians who were presidential candidates in the 2023 Republic of Turkey general elections in the relevant date range were aggregated using a visual data mining method and classified, and the results were analyzed. and are examined and interpreted through semiotic analysis using a qualitative research method. It was concluded that there is a cultural influence on the behavior of presidential candidates in the 2023 Republic of Turkey general elections, their communicative encoding, use of body language and limbic behavior, that their learned behavior is based on education and that years of experience are effective in controlling body language .
Keywords: Beden dili; Body language; Communication Codes; Communication Strategies; İletişim Kodları; İletişim Stratejileri; Kinetics; Kinezik; Non-Verbal Communication; Nonverbal communication (Psychology); Political Communication; Political Persuasion; Siyasal İkna; Siyasal İletişim; Sözsüz İletişim; Sözsüz iletişim (Psikoloji)