Dijital yerlilerin dijital aktivizm eğilimlerine yönelik sivil toplum kuruluşları üzerine bir araştırma - Aksucu, Almina (My University, 2022)
Son 50 yılda internetin doğuşuyla toplumsal yaşantının her alanında önemli ölçüde değişim ve dönüşüm meydana gelmiştir. Bu değişimin en önemli etkisi ise geleneksel iletişim araçlarından daha etkili ve hızlı bir iletişim ortamı sunan dijital iletişim araçları ve beraberinde getirdiği kültürel değişim olmuştur. Bu yeni ve alternatif iletişim araçları 1970’lerden itibaren “aktivizm” olarak anılan toplumsal hareketleri de varlığıyla dönüştürmüş ve günümüzde demokrasinin vazgeçilmez bir parçası olan sivil toplumu da etkilemiştir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan ve gelişen sosyal medya ise özellikle dijital dünyaya doğan ve teknolojik gelişmelere kolaylıkla adapte olabilen dijital yerlilerin yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Sosyal medya ağları, toplumsal gündemin bu ağlara taşınmasını ve bu ortamlar üzerinde oluşturulmasını da beraberinde getirmiştir. Bu durum hem bireyler hem de sivil toplum kuruluşları gibi değişim yaratma amacı güden kurumlar için önemli fırsatlar taşımaktadır. Bu platformlar bireylere tepkilerini ve düşüncelerini kısmen daha özgür ve kolay şekilde dile getirme fırsatı tanırken, sivil toplum kuruluşlarına da daha geniş bir kitleye etkili şekilde ulaşma imkanı sunmaktadır. Bu çalışmada dijital yerlilerin dijital aktivizm eğilimleri, sivil topluma ve kuruluşlarına katılımları üzerinden incelenmiştir. Nitel yöntemle gerçekleştirilen çalışma iki aşamalı olup veriler ilk aşamada 6 farklı STK ile gerçekleştirilen mülakatlarla; ikinci kısmında 7 dijital yerli ile odak grup çalışması yapılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniğiyle incelenmiştir. Çalışma, dijital yerlilerin dijital aktivizmi, fiziksel hareketleri içeren sokak aktivizmine özellikle güvenlik endişesiyle tercih ettiklerini, sivil toplum ve STK’lar konusunda daha fazla bilgilendirilmeye ihtiyaç duyduklarını, dijital aktivizmi kısmen etkili bulduklarını ve dijital aktivizmin gelecekte farklı boyutlarıyla gelişeceğine inandıklarını ortaya koymuştur.

With the emergence of the internet in the last 50 years, significant changes have occurred in all areas of social life. The most important effect of this change has been digital communication tools, which offer a more effective communication environment than traditional communication tools, and the cultural change it brings. These new and alternative means of communication have transformed the social movements known as activism since the 1970s, have also affected civil society in general, which is an indispensable part of democracy. Social media, which has emerged due to technological developments, has become an integral part of the lives of digital nativesnwho can easily adapt to technology. These platforms present important opportunities for both individuals and institutions that aim to create change, such as NGOs. While these platforms provide individuals with the opportunity to express their thoughts in a freer and easier way, they also offer NGOs the opportunity to reach a wider audience. In this study, digital activism tendencies of digital natives were analyzed through their participation in civil society. The study carried out with the qualitative method has two parts: in the first part different NGOs was interviewed; in the second part, a focus group study conducted with 7 digital natives. The data were analyzed by descriptive analysis technique. The study revealed that digital natives prefer digital activism to physical movements, for security concerns and need more information about NGOs. They find digital activism partially effective and believe that digital activism will develop differently in the future.
Keywords: civil society; Digital communications; digital natives; digitalization; Dijital aktivizm; Dijital yerliler; Dijitalleşme Digital activism; Halkla ilişkiler; NGOs; Public relations; Sayısal iletişim; Sivil toplum; STK