Üç fazlı asenkron makinalarda devir sayısı ayar prensipleri - Gül, Saime (My University, 2001)
Lisanüstü bitirme çalışması olarak hazırlanan bu tezde, üç fazlı asenkron motorların hız ayarı teorik olarak incelenmiştir. Beş bölümden oluşan bu çalışmada ilk bölümde asenkron motorların özellikleri, çalışma prensibi, eşdeğer devreler ve moment ilişkilerinden, ikinci bölümde asenkron motorların hız kontrolü ve bunlar için mevcut inverter devrelerden, akım kaynaklı, gerilim kaynaklı inverter, Quasi kare dalga kaynak inverterinden bahsedilmiş ve daha sonraki kısımlarla ilgili açıklamalar verilmiştir. Üçüncü bölümde LSI entegresi incelenmiş, entegrenin yapısı çalışması , giriş ve çıkış fonksiyonları ve motor geriliminin kontrolünden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde devir sayısı değiştirme yöntemlerinden, rotor direncinin değiştirilmesi kayma ile hız kontrolü ve akım ara devreli evirici ile hız kontrolüne değinilmiştir. Son bölümde hız kontrol ünitelerinden, kontrol devresinin bölümleri ve görevleri, açık çevrim, kapalı çevrim ve kayma frekansı ile motor kontrolü anlatılmıştır.

This study is an M. Sc. thesis on the speed control of the Three Phase Asynchronous Motors. Of the five main sections, the first are general properties, work principles,moment relations and equivalance circuits of the asynchronous motors gives to explanations. The second sections is inverter circuits,current inverter and voltage inverters for the asynchronous motors explanations. The third sections are looks at LSI integrates circuits and HEF 4752 V' s configurations and function of introductions outlets to mentioned. The forth sections are to modify revolutions namber methods, to modify rotor rezistance and to modify stator voltage to explained. The fifty sections are unit speed control circuits and parts and control the asynchronous motors gives.
Keywords: Asenkron makinalar; ELEKTRİK MAKİNALARI