Öğretmen adaylarının internet kullanımına yönelik yaşantıları - Deniz, Levent; Coşkun, Yemliha (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2004)
Bu araştırma öğretmen adaylarının internet yaşantılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2003-2004 öğretim yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinin 6 farklı programına devam eden 165 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada öğretmen adaylarının internet yaşantılarını ölçmek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen ve 12 sorudan oluşan bir anket kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen başlıca sonuçlar aşağıda verilmiştir: (1) Öğretmen adaylarının %52,1’inin evlerinde bilgisayar bulunmaktadır. Evlerinde bilgisayar bulunan öğretmen adaylarının ise sadece %47,7’sinde internet bağlantısı bulunmaktadır; (2) Öğretmen adaylarının çoğunluğunun (%89,6) e-posta adresleri bulunmaktadır. Bununla birlikte web sayfasına sahip olanların oranı (%11,7) oldukça düşüktür; (3) Öğretmen adaylarının çoğunluğu (%93,1) etraflarında rahatlıkla ulaşıp kullanabilecekleri internet imkanına sahip olduklarını belirtmişlerdir. Öğretmen adaylarının %53,8’inin internet imkanlarından yararlanmada internet evlerini tercih ettikleri , sadece %6,9’unun internet kullanımında üniversite imkanlarından rahatlıkla yararlandığını belirttiği saptanmıştır; (4) Öğretmen adaylarının çoğunluğu (%44,1) internet kullanımında kendilerini orta seviyede yeterli bulmaktadırlar; (5) Öğretmen adaylarının %41,5’i interneti haftada 2-5 saat arasında kullanmaktadırlar; (6) Öğretmen adaylarının %46,5’i en sıklıkla interneti ödev yapmak için ve %43,9’u ise en sıklıkla e-posta göndermek için kullandıklarını belirmişlerdir. Araştırma sonuçları öğretmen yetiştirme süreçleri açısından diğer araştırmalarda dikkate alınarak tartışılmıştır.
Keywords: İnternet, internet okur yazarlığı, bilgisayar okur yazarlığı, öğretmen adayı, öğretmen yetiştirme