Kistik fibrozisli çocuk hastalarda ağız diş sağlığı ve ilgili faktörlerin incelenmesi - İlgin Şişman, Hande (My University, 2023)
Amaç:Araştırmanın amacı, Kistik Fibrozis (KF)'li çocuklarda ağız-diş sağlığının, tükürük parametrelerinin (tükürük akış hızı, pH, doku Faktörü (TF), total protein seviyesi, sialik asit (SA), lipid peroksidaz (LPO), glutatyon, süperoksit dismutaz (SOD), katalaz) incelenmesi ve ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesinin, POQL (çocuklarda ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi) ölçeği kullanılarak tespit edilip sağlıklı grup ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi KF merkezinden 55 KF'li çocuk ve Diş Hekimliği Fakültesi'nden 50 sağlıklı çocuk katıldı. Hastaların diş muayeneleri yapıldı ve velilerine POQL formu doldurtuldu.Tükürük akış hızı, pH, LPO, glutatyon, SOD, katalaz, TF, tükürük total protein seviyesi ve SA parametreleri incelendi.İstatistiksel analizler SPSS v.25 kullanılarak yapıldı. Sonuçlar ortalama ± standart sapma olarak verildi ve p<0,05 anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: KF'li çocukların DMFT değerleri ile sağlıklı grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulundu (p=0,071). PA (Pseudomonas Aeruginosa) kolonizasyonu olmayan çocuklarda DMFT değerleri hem sağlıklı hem de PA kolonizasyonu olan gruba göre düşük bulundu (p<0.05). KF'li hastaların POQL skorlarının daha düşük yani ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitelerinin sağlıklı gruba göre daha iyi olduğu bulundu (p<0,05). KF'li hastalarda tükürük oksidatif stres parametrelerinde de artış olduğu görüldü ve sağlıklı grupla aralarındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). Sonuçlar: Çalışmamızda KF'li çocuk hastalarda PA'nın ağız-diş sağlığı üzerine etkili olduğu bulundu. Çalışmamız, incelediğimiz tükürük parametrelerinin KF'li hastalarda teşhis aracı olarak kullanabilirliğini ve basit bir ölçek olan POQL'nin, KF'li çocuklarda uygulanabilir olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.

Objective:The aim of the study was to determine the oral health, salivary parameters (saliva flow rate,pH, tissue factor(TF),total protein level,sialic acid(SA),lipid peroxidase(LPO), glutathione, superoxide dismutase(SOD), catalase) in children with Cystic Fibrosis(cwCF). Also, to determine the oral health-related quality by using the POQL (pediatric oral health- related quality of life) scale and compare with the healthy group. Materials and Methods:55 cwCF from Marmara University Faculty of Medicine CF center and 50 healthy children from the Faculty of Dentistry participated in our study.The patients' dental examinations were performed, and their parents filled the POQL forms.Salivary,flow rate, pH, LPO, glutathione, SOD, catalase, TF, salivary total protein level and SA parameters were examined.Statistical analyzes were performed using SPSS v.25 program.Results were given as mean ± standard deviation and p< 0.05 was considered significant. Results:There was no statistically significant difference found between the DMFT values of cwCF and the healthy group(p=0.071).DMFT values were found to be lower in cwCF without PA (Pseudomonas Aeruginosa) colonization compared to both healthy and PA colonized groups (p<0.05).POQL scores of cwCF were lower than the healthy group(p<0.05).There was a significant increase found in salivary oxidative stress parameters in cwCF compared to healthy group(p<0.05). Conclusion:In our study, it was found that PA was effective on oral health in cwCF. Our study shows that the salivary parameters we examined can be used as a diagnostic tool in cwCF and POQL which is a simple scale, is applicable in cwCF.
Investigation of oral heath and related factors in children with cystic fibrosis
Keywords: çocuklarda ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi Cystic fibrosis; doku faktörü; Kistik fibrozis; oksidatif stres; oxidative stress; pediatric oral health related quality of life; Pedodonti; Pedodontics; thromboplastic activity; tissue factor; tromboplastik aktivite