Kimin Güvenliği? Uluslararası Göç-Güvelik İlişkisi ve Uluslararası Örgütlerin Rolü - (:unkn) unknown (My University, 2016)
İnsanların yer değiştirmesi olgusu insanlık tarihi kadar eskilere dayanır. Bununla birlikte, bu insan hareketliliğinin devletler tarafından bir "güvenlik" problemi olarak tanımlanması esas itibariyle Soğuk Savaş sonrası dönemde gerçekleşmiştir. Her ülkenin 'ulusal güvenlik' kaygısıyla farklı göç politikaları izlemeleri neticesinde, uluslararası anlamda 'göçmenlerin durumunu' sorgulayan ve bu yönde sürdürülebilir politikalar oluşturmaya çalışan etkin bir uluslararası mekanizmadan tam olarak bahsetmek mümkün değildir. Bugün hala, göçü 'suç' ve göçmenleri 'suçlu' olarak değerlendiren bir yaklaşım söz konusudur. Bu çalışmada, uluslararası göç olgusu ile ulus devlete dayalı 'güvenlik' anlayışı arasındaki ilişkinin analiz edilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede, göçün bir güvenlik sorunsalı olarak nasıl ele alındığı, devlet güvenliği-insan güvenliği arasındaki ilişki gibi konular teorik boyutuyla ele alınacaktır. Daha sonra ise IOM'in (International Organization for Migration) göç politikaları ve bir uluslararası örgüt olarak yeri ve limitasyonları tartışılacaktır. Çalışma, uluslararası göçün bir 'insan hakkı' olduğu bilinciyle ve "insan güvenliği" perspektifiyle hareket edilmediği sürece, uluslararası örgütlerin göç yönetiminde istediği başarıyı elde etmekte zorlanacağını ileri sürmektedir

İnsanların yer değiştirmesi olgusu insanlık tarihi kadar eskilere dayanır. Bununla birlikte, bu insan hareketliliğinin devletler tarafından bir “güvenlik” problemi olarak tanımlanması esas itibariyle Soğuk Savaş sonrası dönemde gerçekleşmiştir. Her ülkenin ‘ulusal güvenlik’ kaygısıyla farklı göç politikaları izlemeleri neticesinde, uluslararası anlamda ‘göçmenlerin durumunu’ sorgulayan ve bu yönde sürdürülebilir politikalar oluşturmaya çalışan etkin bir uluslararası mekanizmadan tam olarak bahsetmek mümkün değildir. Bugün hala, göçü ‘suç’ ve göçmenleri ‘suçlu’ olarak değerlendiren bir yaklaşım söz konusudur. Bu çalışmada, uluslararası göç olgusu ile ulus devlete dayalı ‘güvenlik’ anlayışı arasındaki ilişkinin analiz edilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede, göçün bir güvenlik sorunsalı olarak nasıl ele alındığı, devlet güvenliği-insan güvenliği arasındaki ilişki gibi konular teorik boyutuyla ele alınacaktır. Daha sonra ise IOM’in (International Organization for Migration) göç politikaları ve bir uluslararası örgüt olarak yeri ve limitasyonları tartışılacaktır. Çalışma, uluslararası göçün bir ‘insan hakkı’ olduğu bilinciyle ve “insan güvenliği” perspektifiyle hareket edilmediği sürece, uluslararası örgütlerin göç yönetiminde istediği başarıyı elde etmekte zorlanacağını ileri sürmektedir