Dokuma kumaşlarda renk ve görsel algılama - Bulduk, Fatma (My University, 2005)
Renk ,psikofizyolojik bir duyum olarak tanımlanmaktadır. Çevremize baktığımızda pek çok farklı renkle karşılaşmaktayız. Bunlardan bir kısmı doğada mevcut olan renklerdir , diğer bir kısmı ise yapay olarak elde edilen renklerdir. Dikkat çekmek istediğimiz noktayı kırmızı ile işaretleriz. Renklerin doğada bize görünüş şekillerini zihnimize kaydederiz ve eğer bir nesne olması gereken rengine sahip değilse onun gerçek olmadığına ya da bozulmuş olduğuna karar veririz. Yaşamımızda renkten uzaklaşmamız ya da kaçmamız söz konusu değildir. Kişi, bakma eylemi yaptığı sürece bir renkle mutlaka karşılaşmaktadır. Çevremizdeki birçok gösterge , bizde renkleriyle etki bırakmaktadır. Hayatımızdaki önemini yadsıyamayacağımız bir kavram olan renk konusunu araştırmak istememin nedeni; rengin oluşumunu ve yapısını incelemek, dokuma kumaşlardaki renk ilişkilerini ele almak ve rengin istenen amac doğrultusunda kullanılması konusunda faydalı bir kaynak oluşturmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde genel olarak ışık ve renk kavramları açıklanmakta, birincil ve ikincil renkler hakkında bilgi verilmektedir. Daha sonra renk ilişkileri ve renk karışımları konusuna değinilmektedir. Bu çalışmanın en önemli bölümlerinden biri, renk ilişkilerinin incelendiği bölümdür ; çünkü renklerin tek tek görsel etki ve özelliklerinin bilinmesi yeterli bir bilgi olmamakta, birden çok rengin yan yana veya karışım olarak kullanılması durumunda birbirlerini nasıl etkileyeceklerinin yorumlanması çok önemli olmaktadır. Tezin ikinci bölümünde, renkli iplikler kullanılarak elde edilen dokuma kumaşlarda renk kavramı uygulamalı olarak incelenmekte ve farklı örgü özellikleriyle elde edilen renk kırılmaları birbirleriyle ilişkili olarak yorumlanmaktadır. Üçüncü bölümde, görsel algılama kavramı ele alınmaktadır. Son bölümde ise dokuma kumaşlarda renk kavramından moda kavramına geçilmekte ve moda renk ilişkilendirmesi yapılmaktadır.

Color is defined as a psychophysyological sensation. When we look at to our enviroment we see many different colors. Most of these are in nature and the others are artificial colors. We put a red colored sign if we want to have attention to something. We memorized the appearence of naturel colors and if a substance doesn't have its original color this condition means there is a problem. We decide that the substance is not well or is not right thing. Nobady can avoid from color as long as he can use his eyes for looking. There are many symbols or things in our enviroment which effect us by their colors. The reason why I wanted to examine the color is to examine the color subject generaly , to examine color relationships on woven fabric and to perform a useful source book about color. In the first part of the studying, it is explained what the color is and what the light is. The knowledge is given about what the first color and second color mixtures are; after that the knowledge about color relationships and color mixtures have been given. The most important part of the studying is the part in which color relationships are explained. Because although color effects and color specialties are important , it is not enough to know only individual color effects. We must know how colours effect each other if we use more than one color in a composition side by side or as a mixture. The commend of color relationships and using the colors consciously are important. In this concept, Itten's and Munsel's theories and ideas have been used and today as CIE Color System is current, it has been explained here. In the second part of the studying , the color concept has been explained by using woven fabrics which had been weaved by myself and the results have been commended as related structures. In the thirt pard of the studying , the subject of visual perception has been explained . In the last part the relationship between color and fashion is the subject.
Keywords: Dokumalar; Dokumalı Kumaşlar; Elyaftan yapılan kağıtlar; İmalat