Paganların son dayanağı İmparator Julian - Çağlar, Pelin (My University, 2025)
İmparator Julian, Hıristiyan olarak yetiştirilmiş ancak gençlik yıllarında Hıristiyanlığı terk ederek pagan olmayı tercih etmiştir. Bu sebeple İmparator yüzyıllar boyunca Hıristiyanlar tarafından mürted olarak anılmıştır. Julian, tek başına Roma İmparatorluğu’nu yönetmeye başladığında paganizmi tekrar ihya etmeye çalışmış, bu yönde birçok adım atarak çeşitli kanunlar çıkarmıştır. Ayrıca kapatılan tapınakların tekrar açılmasını ve pagan ritüellerinin yeniden yaygınlaştırılmasını emretmiştir. Gözden düşen pagan dinini canlandırmak için çeşitli reform hareketlerine girişen Julian, Hıristiyanların ülke genelindeki yükselişini durdurmak için yoğun çaba harcamıştır. İmparator felsefe ve retoriğe olan yeteneği sayesinde bu reformları aynı zamanda çalışmalarıyla da desteklemiştir. Julian’ın çabaları Hıristiyanlarda büyük bir korku ve endişe yaratmış ancak İmparator hiçbir zaman selefleri gibi şiddet yoluna başvurmamıştır. Bununla birlikte İmparatorun paganizmi canlandırmak için yaptığı faaliyetler Hıristiyan dünyasının yüzyıllar boyunca devam eden nefretini kazanmıştır.

Emperor Julian was raised as a Christian, but abandoned Christianity in his youth, choosing to become a pagan. For this reason, the Emperor was called an apostate by Christians for centuries. When Julian began to rule the Roman Empire alone, he tried to revive paganism and took many steps in this direction and passed various laws. Julian ordered the reopening of closed temples and the resumption of pagan rituals. Julian, who initiated various reform movements to revive, made great efforts to stop the rise of Christians throughout the country. Thanks to his talent for philosophy and rhetoric, the Emperor also tried to support these reforms with his works. Julian’s effort created great fear and anxiety among the Christians, but the Emperor never resorted to violence like his predecessors. However, the Emperor’s activities to revive paganism earned him the hatred of the Christian world, which continued for centuries
Keywords: Apostate; Dinler tarihi; Filozof İmparator; Hıristiyanlarla İlişkiler; History; Mürted; Neoplatonism; Paganism; Paganizm; Philosopher Emperor; Relations with Christians; Religions; Yeni-platonculuk