Türkiye'deki esnek çalışma uygulamalarının hizmet sektöründeki çalışan memnuniyetine etkisi - Büyükpoyraz, Mehmet Turgut (My University, 2020)
Firmaların bünyelerindeki nitelikli insan kaynağı, günümüz firmalarınınküresel ekonominin getirdiği yoğun rekabet ortamındaki en önemli değerlerinden birtanesi olarak öne çıkmaktadır. Bu konunun önemi ortaya çalışan memnuniyeti konusunuçıkarmaktadır. Çalışanlarının memnuniyetini yükseltemeyen işverenler bu nitelikliçalışanlarını ellerinde tutamayarak yüksek çalışan devir oranıyla karşılaşmaktadırlar.Esnek çalışma uygulamaları burada devreye girmektedir. Çalışanlardan gelen özelhayata daha fazla vakit ayırabilmek, kendi fizyolojik durumlarına göre mesai saatlerinive yerini ayarlamak gibi isteklere esnek çalışma uygulamaları sayesinde çözümüretilebilmektedir. Firmalar açısından da işletme maliyetlerini düşürme noktasındaoldukça önemlidir. Türkiye’deki esnek çalışma uygulamalarının çalışan memnuniyetine etkisiüzerine bir çalışma olan bu tez çalışmasında, tele çalışma ve esnek çalışma saatleriuygulamalarından yararlanan farklı firmalardan 64 çalışan (23 tanesi ile pandemiöncesinde, 41 tanesi ile pandemi sürecinde) ile mülakatlar yapılmıştır. Yapılanmülakatlarda çalışanların esnek çalışma uygulamalarından memnun oldukları vekurumiçi iletişim sürecini olumsuz etkilemediği görülmüştür.

Qualified human sources in the companies has became one of the core valuesof the companies in the current competition environment that has been brought byglobal economy. This subject is important because it creates the problem of worker'ssatisfaction. Companies that are unable to improve the satisfaction of its employee's,cannot protect its human sources and are facing with high turnover rates. The flexibleworking arrangements steps in here. Demands from employee's like spending more timefor their private life and arranging their working hours to sustain their physical needscan be answered by flexible working arrangements. Flexible working arrangements arealso important for companies because it gives the opportunity to lower the operatingcosts. This thesis, is a study regarding the impact of flexible working practices onemployee satisfaction in Turkey. Interviews with 64 employee (with 23 before pandemic, with 41 during pandemic) from different companies that are using tele workand flexible working practices had been conducted. As a result of the interviews, it hasbeen found that employees are satisfied with the flexible working practices and that itdoesn’t impact the inter-company communication process negatively.
Keywords: Çalışan Memnuniyeti; Employee Satisfaction; Esnek çalışma düzenlemeleri; Esnek Çalışma Saatleri; Esnek Çalışma Uygulamaları; Flexible work arrangements; Flexible Working Hours; Flexible Working Practices; Halkla ilişkiler; Hizmet Sektörü Telework; Public relations; Service Sector; Telecommuting; Teleçalışma; Turkey; Türkiye; Uzaktan Çalışma