Uluslararası gözetim şirketleri - Biton, Erika (My University, 2000)
Uluslararası Gözetim Şirketleri Uluslararası ticaretin her gün daha çok önem kazandığı günümüz ekonomisinde alıcı ve satıcı açısından zaman kazandıran, maliyetleri düşürmede yardımcı olan bu şirketlerin kurulmaları ve yaşamaları bazı şartları yerine getirmelerine bağlıdır. Bu şartları sağlayan uluslararası gözetim şirketleri uluslararası piyasalarda mal alıp satan şirketlerle sözleşmeler akdederler. Bu sözleşmeler karma kombine sözleşme niteliği taşırlar. Zira bu sözleşmelerde uluslararası gözetim şirketleri birden çok sözleşmenin unsurlarında yer alan edimleri ifa ederken, karşı akit belli bir bedel ödeme borcu altındadır. Uluslararası piyasalarda etkinlikte bulunan bu şirketlerin yapmakta oldukları bu sözleşmeler yabancılık unsuru taşımakta, bu da uygulanacak hukuku ve yetkili mahkemeyi tespit meselesini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca uluslararası gözetim şirketlerinin vermiş oldukları gözetim belgesinin delil niteliğinin de tespit edilmesi gerekmektedir. Hukuk sistemimiz uyarınca bu belgeleri ikiye ayırmamız gerekmektedir. Tarafların bu belgenin sonuçlarının bağlayıcı olduğunu kabul ettikleri durumlarda mahkemeler açısından söz konusu belgeler bağlayıcı olmaktadır. Böyle bir belirlemenin yapılmadığı durumlarda ise mahkemeler bu belgenin içeriği ile bağlı olmayıp, belgeyi takdiri delil olarak değerlendirebilirler. International Inspection Companies In today's economy, which trade is becoming more and more important, international inspection companies, minimizes the costs and the time needed, has to perform some provisions to settle and to live. The ones who had performed, concludes contracts with companies who sell and purchase goods on the international markets. Those contracts can be qualified as mixed combined agreements. As the contracts can be qualified as mixed combine agreement, international inspection companies are oblige to perform more than one contract's elements while the other party is oblige to perform the obligation of payment. Those contracts also has foreign element, and that leads us to determine the governing law and the jurisdiction. Evidence of the inspection certificates. In accordance with our law system, we need to set apart those certificates in to two. Certificates shall be binding for court if the parties agreed so, if there is no clarity courts are not bind with the contents of the certificate.
Keywords: Çokuluslu Şirketler-Hukuk; Hukuk; Özel hukuk; Şirket hukuku; Şirketler; Şirketler hukuku