An extensible modeling approach and implementation for rapid application development - Dilek, Hakan (My University, 2006)
ÇEVİK UYGULAMA GELİŞTİRME İÇİN GENİŞLETİLEBİLİR BİR MODELLEME YAKLAŞIMI Daha önce üretilmiş yazılım kaynaklarının tekrar tekrar kullanılması yazılım yeniden kullanabilirliği olarak adlandırılır. Yeniden kullanabilir yazılım kaynakları içerisinde, yazılım gereksinimleri, tasarımlar, kaynak kodları, çalışabilir program parçaları ve yazılım dokümanları olabilir. Tekrar kullanılabilir yazılım geliştirme ise tüm bu kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını amaçlayan bir yöntemdir. Hızlı uygulama geliştirme ise, geliştirilen yazılımın değişken yazılım gereksinimlerine uyarlanmasına olanak sağlayan ve yazılım geliştirme sürecini kısaltan bir yöntembilimdir. Değişen yazılım gereksinimlerine uyum sağlamak için çevik uygulama geliştirme yöntemleri, Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği araçlarından faydalanır. Bu çalışma çok seviyeli modelleme isimli yeni bir yöntemi ortaya koyar. XMDL (Genişletilebilir Modelleme) yaklaşımı, çok seviyeli modelleme yönteminin uygulandığı bir bilgisayar destekli yazılım mühendisliği aracı olarak ortaya çıkar. Çok seviyeli modelleme kavramı artan ve seviyelendirilmiş modelleme yaklaşımından ortaya çıkar. Her modelleme seviyesinde, uygulama modelinin farklı detayları oluşturularak, geliştirilecek uygulamanın temelleri atılır. Yazılım geliştirme süreci ilerledikçe yazılım modelinin detay seviyesi artarak büyür.

AN EXTENSIBLE MODELING APPROACH AND IMPLEMENTATION FOR RAPID APPLICATION DEVELOPMENT Software reuse is an idea that employs previously developed software resources in more than one system repetitively. Those reusable software resources should be requirements, designs, source codes, code segments, binary programs functions, and documentation. Reusable software development is the process that maximizes the overall value of these resources. Rapid application development (RAD) is a software development methodology that aims adaptation of the developing software to the changing requirements, and saving the development time. RAD uses Computed Aided Software Engineering (CASE) tools to ensure adaptation to the changing requirements in software development. This study proposes a methodology named multi-level modeling for solving the problem defined above. XMDL (Extensible Modeling) approach is the application of multi-level modeling concept coming out as a CASE tool. The term multi-level modeling comes from iterative and leveled modeling approach. At each modeling level, different details of application model is constituted depending on the present information about the developed application. As software development cycles move ahead, levels of detail in software model grow incrementally.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği