Marka değeri ölçümleme metotları ve lastik endüstrisinde bir uygulama - Sevindik, Ertuğrul (My University, 2007)
MARKA DEĞERİ ÖLÇÜMLEME METOTLARI VE LASTİK ENDÜSTRİSİNDE BİR UYGULAMA Son yıllarda maddi olmayan duran varlıklar ve özellikle de markalar, pek çok firma için giderek çok daha önemli bir hale gelmeye başlamıştır. Artan önemine binaen araştırmacılar marka değerini daha iyi ölçme ve hesaplamaya yönelik metotlar geliştirmeye başlamışlardır. Bu şekilde de marka denkliği içerisinde markanın finansal değerini ölçmede kullanılabilecek çok sayıda metot ortaya çıkmıştır. Firmaların ve araştırmacıların marka değerini ölçme ve tüm yönleri ile ortaya koyma çabalarına karşın tüm bu metotların subjektiflik olarak adlandırılabilecek pek çok eksikliği bulunmaktadır. Marka değeri eğer doğru bir şekilde ölçülebilirse marka yönetimi konusunda yararlı veriler ortaya koyabilir. Ancak marka değerlemenin amacına ve seçilen yönteme bağlı olarak farklı marka değerleri ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada en çok kullanılan marka değerleme metotları arasında yer alan Royaltilerden Kurtulma ve Fiyat Primi Metotları marka değerleme metotlarındaki subjektifliği göstermek üzere ele alınmaktadır.

THE METHODS OF BRAND VALUATION MEASUREMENT AND A STUDY ON THE TIRE INDUSTRY In recent years intangible assets, espicially Brands, have become increasingly important for many companies. Because of their growing importance,researchers have begun to develop methods to better measure and account for brands so there is a wide variety of models available for placing a financial value on brand Equity. Although researchers and companies have been trying to find methods and disclose the Financial value of brands, all of them involves several problems can be called ‘subjetivitiy’. Brand value, if correctly measured, could represent a useful data for the management of brands. But depending on the purpose of brand valuation and on the method used, different brand value will result. In this research two of the most common used valuation methods called Relief from Royalties and Price Premium are presented to show subjectiveness of brand valuation methods.
Keywords: Marka; Marka Yönetimi; Pazarlama; Üretim Yönetimi