Tam öğrenme modeline göre gerçekleştirilen keman eğitiminin öğrencilerin bilgi, tutum ve performansları üzerine etkisinin incelenmesi - Özen, Cenk Önder (My University, 2022)
Bu çalışmada, “Tam Öğrenme Modeli” doğrultusunda gerçekleştirilen keman eğitiminin, geleneksel öğretimle karşılaştırıldığında öğrencilerin bilgi, tutum ve performansları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda tam öğrenme modeli ve geleneksel öğretim yöntemi arasındaki farkı ortaya çıkarmak için, “ön test-son test kontrol gruplu gerçek deneme modeli” kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu (N=10) Trabzon Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü 2020-2021 öğretim yılı bahar yarıyılı 3 ve 4. sınıflarda keman eğitimi alan öğrenciler arasından seçilen 10 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin çalışma grubuna seçilmesinde; denklik testi, çalışılan eserler, etütler, gamlar vb., keman eğitimi dersini yürüten öğretim elemanlarının görüşleri ve ayrıca öğrencilerin 2020-2021 yılı güz dönemi bireysel çalgı keman eğitimi dersi notları dikkate alınmıştır. Bu yönden bakıldığında, çalışma grubuna öğrencilerin seçilmesinde amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Daha sonra çalışma grubundaki öğrenciler kura sonucuna göre deney (N=5) ve kontrol (N=5) gruplarına yansız (seçkisiz) olarak atanmıştır. Araştırmanın verilerini elde etmek için “Keman Alanı Genel Bilgi Testi”, “Keman Performans Gözlem Formu” ve “Keman Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sürecinde ulaşılan veriler normal bir dağılıma sahip olmadığı için parametrik olmayan “Mann Whitney U testi” ve “Wilcoxon İşaretli Sıralar testleri” verilerin analizi için kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, tam öğrenme modeli ile gerçekleştirilen keman eğitiminin öğrencilerin bilgi ve performans puanlarını arttırdığı görülmüştür. Bunun yanında, “tam öğrenme modeli” ve “geleneksel öğretim yöntemlerinin” uygulandığı keman derslerine katılan grupların tutum puanları arasında ise anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Araştırmada, bu bulgulardan hareketle farklı öneriler sunulmuştur.

In this study, it is aimed to examine the effect of violin education, which is carried out in line with the “mastery learning model”, on students' knowledge, attitudes and performances when compared to traditional teaching. In this direction, in order to reveal the difference between mastery learning model and traditional teaching method, “real experiment model with pre-test post-test control group” was used. The study group of the research (N=10) consists of 10 students selected from among the students studying violin in the 3rd and 4th grades of the 2020-2021 academic year spring semester of the Trabzon University Music Education Department. In the selection of the students to the study group; equivalence test, works studied, etudes, scales, etc., opinions of the instructors conducting the violin education course, as well as the students' individual instrument violin education course grades for the fall term of 2020-2021 were taken into consideration. From this point of view, purposive sampling method was used to select the students for the study group. Afterwards, the students in the study group were randomly assigned to the experimental (N=5) and control (N=5) groups according to the draw results. “Violin Field Test”, “Violin Performance Observation Form” and “Attitude Scale Towards Violin Lesson” were used to obtain the data of the research. Since the data obtained during the research process did not have a normal distribution, non-parametric “Mann Whitney U Test” and “Wilcoxon Signed Ranks Tests” were used for data analysis. According to the findings of the research, it was seen that the violin education performed with the “mastery learning” model increased the knowledge and performance scores of the students. In addition, there was no significant difference between the attitude scores of the groups participating in the violin lessons where the “mastery learning model” and “traditional teaching methods” were applied. In the study, different suggestions were presented based on these findings.
Investigation of the effect of violin education performed according to the mastery learning model on students' knowledge, attitude and performances
Keywords: Çalgı Eğitimi; Eğitim ve çalışma; Instruction and study; Instrument Education; Keman; Keman Eğitimi Mastery Learning Model; Methods; Metodlar; Tam Öğrenme Modeli; Violin; Violin Education