Akıllı kartlar ile yapılan mal ve hizmet satışlarının tms-18 hasılat standardı çerçevesinde muhasebeleştirilmesi-Recognition of sold goods and services by smart cards within tms-18 revenue standard - Özulucan, Abitter; Özdemir, Fevzi Serkan (Öneri Dergisi, 2010)
Özet Bu çalısmada;, önce akıllı kart / yemek çekleri sistemi tanıtılmakta, tarafların sağladıkları fayda ve maliyetler belirtilmekte ve gerçeklesen satıs isleminin taraflarca kayda geçirilmesi hususu TMS 18 Hasılat standardı kapsamında ele alınmaktadır. Elde edilen hasılatın ölçümünde, sistemin isleyisinde temel unsur olan ve üye is yeri tarafından yemek kartı tedavül eden isletmeye hizmet faturası karsılığında ödenen komisyonların, hasılatla doğrudan iliskilendirilebilen bir gider niteliği tasıyıp tasımaması; bu türden giderlerin Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nden farklı olarak, TMS 18 kapsamındaki ölçümünün ve muhasebelestirilmesinin farklı olup olmadığının belirlenmesi amacıyla kaleme alınan bu çalısma, giris ve sonuç bölümlerinin dısında dört bölümden olusmaktadır. Abstract The main part of the smart card system is sellers and while they are measuring of their revenue, they should associate the commissions with revenues to record at inception. So in this paper, after the smart card system is introduced, the advantages and disadvantages of this system are exposed and then how to recognise of the selling is considered within TMS 18, Revenues Standard. In other words, the reason that we conduct this paper can be expressed that the expense of the selling commissions which arise from the selling products with smart card whether should or should not deduct to revenue while the revenue is been measured.
Keywords: Akıllı Kart Sistemi, Üye Đs Yeri, TMS 18 Hasılat Standardı; Smart Card System; The Member Seller of The System; TMS 18 Revenue Standard