Prevention of lung injury by iloprost following hind limb ischemia_x000D_ and reperfusion model in rats - İSBİR, CEMİL SELİM; ARSAN, SİNAN (My University, 2018)
Aim: The major part of tissue damage occurs upon reperfusion and is mediated by activated neutrophils that releaseoxygen free radicals. Following hind-limb ischemia/reperfusion, lung injury due to neutrophil infiltration and oxygenfree radicals has been demonstrated. Previous studies have shown that this injury can be prevented pharmacologically.Iloprost is a long acting stable analog of prostacyclin. The aim of this study is to test the effect of iloprost in prevention oflung injury due to lower limb ischemia/reperfusion.Material and Methods: Through a midline laparotomy infrarenal abdominal aorta was approached and cross-clampedin 20 male Spraque-Dawley rats for 2 hours. At the time of declamping Group I animals (n=8) received iloprost (0,1µg/kg/min) and Group II animals (n=8) received normal saline (0,1ml/kg/min) continously for 4 hours. Third group was the shamgroup (n=4). The lung tissue assays were performed for measurement of lipid peroxidation end product malondealdehydeand also total glutathione. Lung tissues were also examined histopathologically under light microscopy.Results: The malondealdehyde levels in the iloprost group were significantly lower than the control group (p<0,05). Theglutathione levels did not show any difference between the iloprost and the control groups (p>0,05). Histopathologicalexamination revealed that the structure of the lung tissue was preserved in the iloprost group whereas lung tissue of thecontrol group had evidence of injury.Conclusion: Our results suggest that iloprost reduces the production of oxygen free radicals and prevents lung injury dueto lower limb ischemia reperfusion.

Amaç: İskemi ve bunu takip eden reperfüzyon dönemi sonrasında ortaya çıkan doku hasarı büyük ölçüde reperfüzyon_x000D_ sırasında gerçekleşir. Aktive olmuş nötrofillerden salınan serbest oksijen radikalleri bu hasarda önemli rol oynarlar. Alt_x000D_ ekstremite iskemi-reperfüzyonu sonrasında görülen akciğer hasarında nötrofil infiltrasyonunun ve serbest oksijen_x000D_ radikallerinin önemi gösterilmiştir. Bu hasarı farmakolojik olarak önlemek için birçok çalışma yapılmıştır. İloprost, uzun_x000D_ etkili bir prostasiklin analoğudur. Çalışmanın amacı, alt ekstremite iskemi reperfüzyonu sonrası ortaya çıkan akciğer_x000D_ hasarını önlemedeki iloprostun etkisini araştırmaktır._x000D_ Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 20 adet Spraque-Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Orta hattan yapılan laparotomi ile abdominal_x000D_ aortaya ulaşıldı. Grup I (n=8) ve Grup II (n=8) de bulunan deneklerin infrarenal aortalarına 2 saat boyunca kross klemp uygulandı._x000D_ Klemp kaldırıldığı sırada Grup I’de bulunan deneklere 0,1 g/kg/dk dozunda iloprost ve Grup II’de bulunan deneklere 0,1ml/kg/_x000D_ dk serum fizyolojik sürekli infüzyon şeklinde 4 saat boyunca verildi. Grup III(n=4) sham grubu olarak belirlendi. Denekler 4. saatin_x000D_ sonunda sakrifiye edilerek akciğer dokuları çıkarıldıve biyokimyasal ve histopatolojik inceleme yapıldı._x000D_ Bulgular: İloprost verilen grupta malondealdehyde seviyeleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede_x000D_ düşük bulundu (p<0.05). Glutatyon düzeylerinde ise kontrol ve iloprost grupları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05)._x000D_ Histopatolojik incelemede, iloprost verilen grupta akciğer dokusunun korunmuş olduğu gözlenirken kontrol grubunda_x000D_ akciğer doku harabiyeti tespit edilmiştir._x000D_ Sonuç: Sonuçlarımız alt ekstremite iskemi-reperfüzyonu sonrasında ortaya çıkan akciğer hasarının önlenmesinde_x000D_ iloprostun serbest oksijen radikal oluşumunu azaltarak etkili olduğunu göstermektedir.
Sıçanlarda alt ekstremite iskemi reperfüzyon hasarını takiben gelişen akciğer hasarının iloprost ile önlenmesi