Bazı yeni hidrazid-hidrazonlar ve bunlardan türetilen metal komplekslerin sentezi ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi - Yazıcı, Senem Sinem (My University, 2016)
Bazı Yeni Hidrazit-Hidrazonlar ve Bunlardan Türetilen Metal Komplekslerin Sentezi ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi Amaç: Hidrazonlar organik moleküllerin önemli sınıflarından birini oluşturan, CO-NH-N=CH grubu içeren ve önemli biyolojik aktivite gösteren farmasötik ajanlardır. Hidrazonlar bulundurdukları fonksiyonel gruplara göre antifungal, antimikrobiyal, antitüberküler ve antikanser aktivite göstermektedirler. Bu çalışmada hidrazon ve metal komplesleri sentezlenerek antikanser aktivitelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Hidrazon bileşikleri hidrazit ve çeşitli aldehit/ ketonların reaksiyonu sonucu elde edilmektedirler. Bu çalışmada 5-kloropirazin-2-karbohidrazit ile yeni hidrazonlar ve Pd(II) kompleks türevleri sentez edilmiştir. Bileşikler IR, H-NMR, MS ve elementel analiz ile karakterize edilmiştir. Bileşiklerin sitotoksik etkileri MTT yöntemi kullanılarak A549, Caco2 ve 3T3 kanser hücre hatları üzerinde belirlenmiştir. Bulgular: Tüm bileşiklerin A549, Caco2 ve 3T3 kanser hücre hattı üzerinde sitotoksik etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Antikanser etkinliği taraması sonucunda özellikle 3c bileşiğinin referans olarak seçilen cisplatine göre 20.61 – 51.65 M IK50 değeriyle yüksek sitotoksik etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sentezlenen bileşiklerin yapı karakterizasyonu ve literatür ile desteklenen sonuçları hedeflenen yapıların oluştuğunu göstermektedir. Antikanser aktivite taraması sonucunda bileşiklerin tümünün sitotoksik etkiye sahip olduğu, para hidroksi benzaldehit hidrazon bileşiğinin (3c) diğer bileşiklere göre daha aktif olduğu saptanmıştır. drazit-Hidrazon, metal kompleks, antikanser aktivite. New Hydrazide-Hydrazone and Metal Complexes Derived From Hydrazide-Hydrazones and Investigation of Biological Activity Aim: Hydrazones, one of the important classes of organic molecules, are pharmaceutical agents comprising –CO-NH-N=CH- group in the structure thereof and exhibiting significant biological activity. Hydrazones are having biological activities which is antifungal, antimicrobial, antitubercular and anticancer depending on the different substituents comprised therein, with different chemical agents is possible. In this study, aimed to investigate hydrazide-hydrazone and metal complexes of anticancer activity. Materials and methods: Hydrazone compounds are obtained by the reaction of hydrazide and various aldehydes/ ketones using various catalysts. In the present study, new hydrazone and Pd(II) complex derivatives are synthesized by reacting the 5-chloropyrazine-2-carbohydrazide with substituted aromatic aldehydes. Novel compounds are characterized by IR, 1H-NMR, MS and elemental analysis. Cytotoxic effect of hydrazone compounds were investigated on A549, Caco2 and 3T3 fibroblast cell lines, using the MTT assay. Results: All compounds exhibited cytotoxicity against A549, Caco2 and 3T3 cell lines. Anticancer activity screening results revealed that especially 3c displayed higher cytotoxic activity against all of the cell lines than reference drug cisplatin with low value of IC50= 20,61- 51,65 M. Discussion: The results of the characterization of the synthesized compounds and the literatüre are demonstrate that obtain the targeted structure. All of the compounds have been shown to have cytotoxic effects, para hydroxy benzaldehyde hydrazone compound (3c) was found to be more active than the other compounds. Hydrazone, metal complex, anticancer activity.
Keywords: Kimya, Farmasötik