Çevreye duyarlı ürün satın almada dindarlığın rolü - Çiçekçi, Şule (My University, 2021)
Çevreye duyarlı ürünler, diğer ürünlerin aksine dünyayı kirletmeyen, doğalkaynakların tükenmesine sebep olmayan ve geri dönüştürülebilen veya değerikorunabilen ürünlerdir. Bu ürünler, artık basit bir sorundan öte ciddi bir kriz halinedönüşen çevre sorunlarının sebeplerinden olan çevreye zararlı tüketim anlayışına karşı,etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkmakta, kullanım alanı ve yaygınlığı her geçen günartmaktadır. Öyle ki, ileriki dönemlerde daha da ciddileşmesi beklenen çevre sorunlarınakarşı yalnızca bu ürünlerin üretileceğine yönelik iddialar vardır.Bu çalışmada, çevreye duyarlı ürün satın alma sürecinde dindarlığın etkisiincelenmektedir. Çevreye duyarlı ürün satın alma ve dindarlık ile cinsiyet, yaş, medenidurum, eğitim düzeyi, yaşanılan sosyal çevre ve ekonomik durum gibi demografikdeğişkenler, çevreye karşı yönelim, çevre bilinci ilişkisi ise, ayrıca ele alınmaktadır.Araştırma, Türkiye’de 18 yaş üzeri 618 kişi ile yapılmıştır. Araştırmada anket tekniğikullanılmış, uygulama 2020’nin Ekim ve Kasım ayları arasında, Google Drivearacılığıyla online olarak gerçekleştirilmiştir. Anket formunda, Kişisel Bilgi Formu,iiÇevreye Karşı Sahip Olma Yönelimi Ölçeği, Çevre Bilinci Soruları, Dindarlık Ölçeği veÇevreye Duyarlı Ürün Satın Alma Ölçeğine yer verilmiştir.Bulgular, dindarlık ile çevreye duyarlı ürün satın alma ve çevreye karşı sahipolma yönelimi arasında olumlu ve anlamlı; dindarlık ile çevre bilinci arasında ise olumsuzve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte araştırmada, çevreye karşısahip olma yöneliminin çevreye duyarlı ürün satın alma ve çevreyle ilgili gelişmeleritakip etme, çevre sorunlarını ciddiye alma ve bu sorunlardan dolayı endişe duyma ilegösterilecek bireysel çabaların önemli olabileceğini düşünme üzerinde olumsuz fakatetkili bir faktör olduğu bulgulanmıştır.

Environmentally-friendly products are products that don’t pollute theenvironment, cause depletion of the natural sources and are recyclable in contrast to otherproducts. These products offer an alternative to harmful products which are one of thecauses of environmental issues that have turned into crisis recently. Usage area andpenetration of environmentally-friendly products are expanding each passing day byvirtue of the concern comes along with increasing environmental consciousness. So muchso that, there are a lot of claims aimed at only these products will be produced because ofenvironmental issues that are expected to become serious in the years ahead.The main aim of the present study is to examine the role of religiosity inpurchasing environmentally-friendly products. A further aim of the study is to analyzethe relationship of purchasing environmentally-friendly products and religiosity withenvironmental orientation, environmental awareness and socio-demographic variablessuch as gender, age, marital status, education level, social environment, economicivsituation. This study was conducted in Turkey. The sample covers 618 people rangingfrom ages 18 to 84. The questionnaire technique are used online through Google Drivefor research. “Personal Information Form”, “Environmental Orientation of PossesionScale”, “Questions of Environmental Awareness” and “Religiosity Scale” and“Purchasing of Environmentally-Products” measures are applied.The findings indicate that religiosity has a positive effect on “purchasing ofenvironmentally-friendly products” and “environmental orientation of possesion”; andthat it has a negative impact on “environmental awareness”. Besides, environmentalorientation of possesion has a negative impact on purchasing environmentally-friendlyproducts and keeping abreast of environmental developments, taking environmentalissues seriously and being concerned about these issues, striving for the environmentalissues.
Keywords: Çevre; Çevreye Duyarlı Ürün Satın Alma; Dindarlık Environment; Felsefe ve din; Philosophy and religion; Purchasing Environmentally-Friendly Products; Religiosity