Ceza muhakemesinde hüküm - Şenses, Erkan (My University, 2011)
Ceza muhakemesinin amacı, maddi gerçeğin araştırılması ve bu suretle adil bir hükme varılmasıdır. Ceza muhakemesinde maddi gerçeğe ne kadar ve nasıl ulaşıldığı ise hükmün incelenmesi ile anlaşılır. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’ nda yer alan kurumların hukuki niteliklerinin değişmesi hüküm kavramının da içeriğini değiştirmiştir. Bu nedenle kanunkoyucu da 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’ nun 223 ncü maddesinde hüküm çeşitlerini ayrıntılı bir şekilde yer düzenlemiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde, hüküm kavramı ve hükmün unsurları olan fiil, gerekçe ve sonuç konularına yer verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümünde ise, hüküm çeşitleri başlığı altında beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, mahkumiyet, güvenlik tedbiri, davanın reddi, düşme, görevsizlik ve durma kararlarına ayrıntılı bir şekilde yer verilmeye çalışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Ceza Muhakemesi Kanunu’ ndaki sıralamaya uygun olarak hükmün verilmesi, açıklanması, açıklanmasının geri bırakılması ve hükmün sonuçlarına yer verilmeye çalışılmıştır.

The purpose of criminal court is investigated of material facts and reach a fair judgement. Understanding criminal court procedure is reached by examining the verdict. 5237 Turkish criminal code of the institutions changed and involved the modified legal qualifications. For this reason, the legislator re-arranged the details of the 223 article in the criminal code 5271. The study is composed of three parts. The first section, included the terms of action concept and elements of the judgement, issues of justification and the given result. The second part is covered under the head of species of judgement; the acquital, not in giving the penalty, imprisonment, security measures, denial of the case, lack of subject-matter jurisdiction and came to a standstill decision. The third and last part contained to be given judgement of criminal law, statement on the judgement, left back of the disclosure result, and the judgement implications.
Keywords: Ceza Hukuku; Ceza Mahkemesi; Hukuk; Kamu Hukuku